Ülsz a babérjaidon? – Inkább gyógyíts és főzz velük!

Sokáig a babérlevélről csak a menzás krumplifőzelék jutott eszembe. Azonban ma már komolyan árnyalja a képet az, hogy mennyi mindenre jó, és hogy milyen más ízkompozíciót is ki lehet hozni általa, nem csak azt a tipikusan savanykásat.
Igényes külső 
 
A babérlevélnek először is esztétikus a megjelenése. Nem véletlen hívják teljes nevén nemes babérnak (persze azért nem ez az oka). Felszíne fényes és sötétzöld, míg a fonákja világosabb szürkészöld matt felülettel. Frissen is van tartása a lándzsafej alakú leveleknek, de mivel szárítják, mire a kezünkbe kerül, kimondottan merev lesz. Még így is nagyon mutatós, de a babérbokor ehhez képest maga a finom, ragyogó mediterrán szépség. A levelek tartalmaznak illóolajat, keserűanyagot és csersavat is. Ugyanakkor nem csupán a levele értékes fűszer, hanem a termése is – őrleményt készítenek belőle, és keverékekben használják fel, például mártásokhoz. 
 
Kis-Ázsiában, a Földközi-tenger mentén és az Atlanti-óceán mediterrán éghajlatú részein található szigeteken terem vadon is ez az örökzöld fa vagy cserje, ezért a halhatatlanság jelképe is. Többnyire Törökországban szedett és szárított terméket importálunk, azonban termesztik még Olasz-, Spanyol- és Franciaországban. Sőt, Kaliforniában is. Többféle fajta van, de csak a nemes babér fogyasztható kockázat nélkül. 
 
Ízletes, illatos tartalom 
 
Rengeteg étel ízesítőjeként használható a babérlevél, csak a mértékre kell figyelni. Ha túl sokáig főzzük, kesernyés lesz az eredmény. Húsokhoz, halakhoz, levesekbe, szószokba érdemes a szárított levélkéket tenni, de a már említett krumpliba és más főzelékbe is. Befőzésnél is fontos szerepe van, hiszen az uborka, a tök, a zöldparadicsom zamatát gazdagítja. De még feldolgozott hústermékekbe is való, mint például a kolbász, vagy hidegtálak különlegesebbé tételére, kocsonya ízvilágának turbózására. 
 
Gyógyító hatások 
 
A babér nemcsak fűszer, hanem gyógyító növény. Már a folyton emlegetett görögök és rómaiak is alkalmazták annak idején. A babér meggyorsíthatja a szülést, tehát állapotos hölgyek inkább ne fogyasszák, ha nem kimondottan ez a cél a 41. héten. A vajúdási fájdalmak enyhítésére nagyon jó. A belőle készíthető főzetet óvatosan kell fogyasztani, kortyonként és egész napra elosztva, így méregtelenítő hatása is van, valamint a gyulladt ízületek fájdalmát is csökkenti. Vizelethajtó, vírus-, baktérium- és gombaölő hatása van, többek között köptető is. A füstöléssel akkor segíthetsz magadon, ha túlzottan stresszes vagy és nyugalomra van szükséged. Egy tízperces babérlevélégetés felér egy izgalmas szeánsszal, közben lelazít és mély, nyugodt alvást biztosít – de mindenképp oltsd el, mielőtt elalszol! Ha kerülnéd a piromán tevékenységet, akkor a fürdővizedbe is tehetsz a levelekből. 
 
A győzelem és a siker jelképe 
 
Mindenhol megtalálod a hozzá kapcsolódó mitológiai sztorit, de azért lejegyzem: Apollón, a görög istenek egyike, annak idején szörnyen belehabarodott egy Daphne nevű bájos nimfába, aki nem viszonozta szerelmét. De a jóslás, a zene, a tánc istene nem adta fel, hajtotta tovább a csodás teremtést, aki ugyanakkor mindezt zaklatásnak élte meg, és az istenekhez fordult, hogy tegyenek már valamit, mert így nem tud létezni. Erre az istenek, fura mód, babérfává változtatták a lányt. Apollón szentnek nevezte ki a fafajtát szerelme jeléül, és ekkortól babérkoszorúval jutalmazták a tehetséges költőket és harcosokat. A rómaiaknál aranyból készült változatot kaphattak a legkiválóbb művészek. Innen származik többféle szólásunk és közmondásunk is: koszorús költő, learatja a babérokat, nem terem neki babér, ül a babérjain. 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Nevelj babérfát! Az örökzöld cserjét vedd meg inkább a megfelelő üzletben, mert magból fát varázsolni elég macerás. De a már bokorszerű növényt szépen tudod gondozni, télen inkább bent tartsd hűvösebb helyen, nyáron pedig mehet a teraszra, erkélyre vagy kertbe. A félárnyékos, szellős helyet kedveli, tápanyagban gazdag talajra van szüksége és ritkán kell öntözni. Így a friss levelekkel is dolgozhatsz, melyek vitaminokat (A, C) és ásványi anyagokat is tartalmaznak, valamint a szemet is gyönyörködtetik. 
 
Szálka Sarolta
2019.01.22
|


Játék
A 3 előadásból álló Ajándék Karácsonyi Bérlet az Orlai Produkciós Iroda a Belvárosi Színházban és a Hatszín Teátrumban játszott előadásaira váltható be.
Ma kerül ki a lelőhelyekre, ne feledjétek! A legjobb budapesti programokkal, keressétek és szeressétek! #PESTIESTLES játékuknk folytatódik, ha bárhol látod, fotózkodj vele, használd a #pestiestles hashtaget és mi belépőket adunk! #programajanlo #jatek #instajatek #nyeremenyjatek #nyereményjáték
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.