Szökj meg egy napra a nagyvilágba!

Néha úgy érzed, hogy semmi másra nem vágysz, csak hogy kicsit eltűnj a mindennapjaidból? Álmodozol róla, hogy bárcsak felszállhatnál egy akárhova induló vonatra, hogy legalább egy napig kikapcsolhass? Tedd félre a teendőket, és lépj le egy 24 órás szünidőre!
Talán el sem hiszed, de akár egyetlen nap alatt felejthetetlen túrákat élhetsz át Európa mesebeli helyein. Ráadásul még repülőszőnyeg és varázserő sem kell hozzá, bőven elég, ha elhatározod magad, és nekivágsz a kalandnak. Helló, világ! 
 
Egy napra tényleg megéri? 
 
Naná, hogy! Kora reggeli keléssel és megfelelő járatválasztással, legyen az akár busz, vonat, vagy repülő, körülbelül 6-8 órád lesz a kiszemelt célponton, este pedig már újra a saját ágyadban pihenheted ki az élményt! Nem hiszed? Járj utána! 
 
Semmering, Ausztria - 4 óra vonattal
 
Az osztrák Alpok kedvelt síelő- és kirándulóhelye a hósipkás hegyek között megbújó Semmering, ahova évente több alkalommal is indít élményvonatot a MÁV. Kelenföldről startolva alig pislogsz kettőt, és máris a mai napig szenzációként emlegetett, első európai hegyi vasútvonalon kanyarogsz, alagutakon és viaduktokon át, a tündérmesébe illő kisvárosba. 
 
Programtipp: az úgynevezett 20 schillinges kilátóból végigpásztázhatod az egész vidéket, de ha még nagyobb magaslatokra vágysz, akkor törj a csúcsra a városka másik felén működő kabinos felvonóval, amit itt kivételesen nemcsak a síelők, hanem a gyalogos túrázók is használhatnak! A hegytetőn pedig szuper hüttében pihenheted ki a fáradalmakat egy tál hamisítatlan osztrák rántott hús társaságában! 
 
Ezt ne hagyd ki: zenekedvelőknek a Semmeringtől egy vonatmegállóra található mürzzuschlagi Brahms Múzeum szinte kötelező! 
 
Milánó, Olaszország - 1 óra repülővel 
 
Akár hiszed, akár nem, alig egyórás repülőúttal már a divat fővárosában is találhatod magadat! Időd pedig, mint a tenger, hiszen a reptér közel van a városhoz, és a látnivalók is csak rövid sétaútra találhatóak egymástól. Lesd meg a hatalmas parkokat, vagy focirajongóként a híres San Siro stadiont, csekkolj be az Utolsó vacsora kiállításra, szelfizz a dómnál és egyél egy hamisítatlan olasz pizzát! Hihetetlen, de mindez belefér egyetlen napba! 
 
Programtipp: Leonardo da Vinci legendás alkotására a helyszínen szinte esélytelen jegyet kapni, annyian kíváncsiak rá. Ha biztosra szeretnél menni, indulás előtt egy héttel érdemes online jegyet foglalni, hogy ne maradj le az élményről! 
 
Ezt ne hagyd ki: Olaszországban rengeteg helyi finomságra és szuper „kacatra” lelhetsz az utcai piacokon, érdemes nyitott szemmel járni! 
 
London, Nagy-Britannia - 2 óra repülővel 
 
Bár azt szokták mondani, hogy Londonra nem elég egy nap, azért ne hagyd ki a 24 órás kalandot sem, ha csak ennyi időd van. Pattanj fel egy kora reggeli járatra, és 9-re már a Big Ben városában sétálhatsz. Nézd meg az őrségváltást, a királyi palotát, etesd meg a mókusokat a Saint James parkban és ülj be egy forró angol teára az egyik hangulatos pubba!  
 
Programtipp: London tényleg nem járható be egyetlen nap alatt, de ha szelektálsz és tervezel, a legnagyobb látványosságokat sorra véve felejthetetlen túrában lesz részed rövid idő alatt is. Aztán legközelebb majd ott folytatod, ahol abbahagytad! 
 
Ezt ne hagyd ki: temérdek híres film játszódik a városban, érdemes rákeresni a kedvenc színhelyeidre egy kis nosztalgiáért! 
 
Velence, Olaszország - 1 éjszaka vonattal 
 
Elérkezünk a kakukktojáshoz: a lagúnák városába ugyanis az éjszakai vonatutat javasoljuk, hogy egész nap bóklászhass a vízre épült műemlékházak útvesztőjében! A szerelvény Bécsi átszállással pont egy éjszaka alatt érkezik meg, és az esti órákban indul vissza Budapestre. A két utazás között pedig körülbelül 12 órád van elveszni az olasz életérzésben! 
 
Programtipp: fogj egy vaporettót, és vágj neki a vízi városnak: pizzázz a kanális partján, etess galambot a Szent Márk téren, fotózkodj a Sóhajok hídján, de ha időd engedi, ne hagyd ki az apró szigeteket se – az üvegfúvóiról híres Murano és a színpompás házairól legendássá vált Burano éppen 20 perc hajókázásra van Velence központjától! 
 
Ezt ne hagyd ki: februártól márciusig színes kavalkád, mesés forgatag lepi el az „úszó várost” – a Velencei Karnevál az egyik legnagyobb sláger a farsangi időszakban! 
Kurcz Orsi
2019.01.22
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.