Égetett geometria. Zománcművészeti kísérletek Bonyhádon 1968–1972

Budapest, Vasarely Múzeum, január 22. - március 3.
A bonyhádi zománcgyárban 1968 és 1973 között nyaranta dolgozó művészek alkotói tevékenysége jóval többnek bizonyult egy médium és annak technikai kihívásaival való kísérletezésnél.
Lantos Ferenc, a Pécsi Műhely csoport és a hozzájuk alkalmanként csatlakozó művészek az idén 100. évfordulóját ünneplő Bauhaus vizualitásából és szellemiségéből is inspirálódtak, köszönhetően pécsi születésű mestereinek: a konstruktív-geometrikus stílus Breuer Marcell, Forbát Alfréd, Molnár Farkas, Stefán Henrik és Weininger Andor életművén keresztül szivárgott be a pécsi művészeti közeg szövetébe.
 
A zománc tartós, időjárásálló tulajdonságai lehetővé tették a fiatal alkotók számára, hogy az anyag felületét és formáját egy demokratikusabb vizuális univerzum eszközévé tegyék, amelyet a Vasarely Múzeum és az acb Galéria közös rendezésében látható, közel ötven művet bemutató Égetett geometria című kiállítás is hangsúlyoz. A zománc szabadtéri alkalmazása, köztéri bemutatásra tették alkalmassá, összekötve a belső és külső tereket, a természetet és a várost, a stabilitást és a mozgást, az esztétikát és a tartalmat, végül pedig a művészetet és az életet.
2019.01.28
|
(7 kép)


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.