A köztes lét túloldalán. Hajas Tibor művészete és a tibeti misztériumok

Budapest, Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, február 6. - április 14.
A köztes lét túloldalán című tárlat a Hopp Múzeum azon kiállításainak sorába illeszkedik, melyek az ázsiai kultúráknak a 19–20. századi hazai alkotókra gyakorolt hatását teszik vizsgálatuk tárgyává.
Ezúttal a fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt költő és képzőművész, Hajas Tibor (1946–1980) utolsó alkotói periódusának olyan műveivel ismerkedhetnek meg a látogatók, melyek létrejöttében – Hamvas Béla Tibeti misztériumok című művének hatására – a tibeti buddhizmus vonatkozásai meghatározó szerepet játszottak.  
 
A kiállításon az egymástól olykor sok száz éves és több ezer kilométernyi távolságra felbukkanó szereplők közötti összekötő kapocs két tibeti „misztérium”: a tummo, vagyis a belső hő fejlesztésének gyakorlata – amely a 11–12. században élt tibeti költő és jógin, Milarepa nevéhez is kötődik –, illetve a testhez és az egóhoz való ragaszkodás „elvágása”, tibeti nevén a csö.  
 
2019.01.28
|
(7 kép)


Játék
Az Illumination és a Universal Pictures bemutatja Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült legújabb animációját, A Grincset.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.