Emberek a porcelángyárból

Budapest, Platán Galéria, január 17. - február 28.
A porcelánedények csillogó és sima felülete a tisztaságot és tökéletességet juttatja eszünkbe, és ha összekenjük őket, szeretnénk azonnal eltávolítani a foltot, visszaállítani a felület tökéletességét, eltörölni a tökéletlen, múló emberi testiséggel való kapcsolat nyomait.
De mi van, ha mégis szeretnénk látni az emberi tényezőt, az ember lenyomatait ezen a tökéletes tárgyon? A Kéznyomok étkészlet üzemi gyártósoron készült, úgy, hogy a kesztyűben dolgozó munkások kobalt-kloridba mártották az ujjaikat. Az érintésük nyoma szinte láthatatlan maradt egészen a kiégetésig, amikor a kobalt sötétkék színűre változott. A porcelán így megőrizte megmunkálója kezének érintését, feltárva az „emberi tényező” szerepét az ipari termelésben.  
 
A projekt egy keramikus és egy antropológus együttműködéséből született meg, a munka értékét és a különféle tudásokat vizsgálva. Az étkészletet az Emberek a porcelángyárból projekt részeként gyártották le Ćmielówban, az egyik legrégebbi lengyel porcelángyárban, a kiállítás pedig az Adam Mickiewicz Intézet kezdeményezésére és közreműködésével jött létre, majd sikerrel került bemutatásra 2016-ban Izlandon (Design March), 2017-ben Csehországban (Designblok), valamint a következő évben Ljubljanában, a Szlovén Néprajzi Múzeumban, az UNICUM 2018 Kerámia Triennálén. Most a Platán Galériában látható február 28-ig. 
 
2019.01.28
|
(4 kép)


Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.