A sivatag kenyere – a datolya

Kétféle ember van: aki imádja, és aki utálja a datolyát. A kettő között átmenetet nem ismerek. Megosztó gyümölcs tehát, mely frissen és szárítva is ízletes a kedvelői számára. Rengeteg módon elkészíthető, de csak úgy magában is szuper nassolnivaló.
Honnan is jön ide? 
 
Észak-Afrika országaiból, valamint Nyugat-Ázsiából, Irakból és Iránból például. Az arab datolya felülmúlhatatlan. Kevesebbek lennénk nélküle. Ma már termesztik a mediterrán országokban is, de azok nem olyanok, mint délebbről származó változataik. Rendkívül régóta ismeretes a datolyapálma a Földön, i.e. 6000-ben már szinte biztosan létezett (de valószínűleg előtte is, csak erről nincs hivatalos papír) valahol a Perzsa-öböl magasságában, ahonnan az emberek vándorlásainak köszönhetően terjedt el a fent említett területeken, s honosodott meg. Aztán úgy a 18-19. században Amerikába is eljutott, úgyhogy természetesen már ott is van helyi verzió. 
 
A növény és gyümölcse 
 
A datolyapálma egy dolog, a datolyaszilva pedig egy másik – nincs köze a kettőnek egymáshoz. (Utóbbi a Távol-Keleten terem, majd egyszer visszatérünk rá.) A főnixpálmának nevezett faj nagyon mutatós, élőhelyén 30-40 méteres magasságig nő, de otthonodban is elérheti a 3 métert, ha van tér vertikálisan is. Ennek köszönhetően egészen másképp fest a tengerparton, mint a lakásban. Előbbi óriási, hosszú és lenyűgöző, míg utóbbi hatalmas és terebélyes tud lenni, pláne egy szűkebbnek minősülő helyen, viszont nagyon lassan fejlődik – türelem szükséges a neveléséhez. A vadon élő fáknál a szél intézi a beporzást, az ültetvényeken kézzel avatkoznak bele a folyamatba. A fának ugyanis van hímvirága és nőivarú virága.  
 
A gyümölcs a levelek alatt nő fürtökben, egy fürtben akár 500-2000 bogyó is lehet. Kb. 200 nap alatt érik be, ugyanakkor nem csak az érési idő végén fogyasztható. Négy fázist különböztetnek meg: kimri, khalal, rutab, tamr. Értelemszerűen e folyamat során egyre nagyobb a gyümölcs cukortartalma, egyre ráncosabb és viaszosabb lesz a felszíne. Már akkor aszalódni kezd. 
 
Egyiptom a dobogós termelő: évente 1 400 000 tonna datolyát produkál. A többiek csak mögötte toporognak, Irán a második, Szaúd-Arábia a harmadik helyezett, ahol a fa a vitalitás és a fejlődés szimbóluma is. 
 
Mi mindenre jó? 
 
A fa összes része hasznos, ezt évezredekkel ezelőtt tudták: a sivatagban árnyékot adott, védett a széltől. A leveleiből szőnyeget készítettek, de a házaik tetejét is ebből rakták össze, valamint kosarat és kalapot fontak belőle.  
 
A gyümölcs egészséges, kalóriadús táplálék. Rostban gazdag, segíti tehát az emésztést. Fájdalomcsillapító hatású, vitamindús finomság. Hogy mi készülhet belőle? Lehet sajttal előétel, kávé mellé különleges csemege. Aztán salátába keverhetjük, de vegyíthetjük fügével, mogyoróval, dióval. Betekerhetjük sonkába, baconbe. Megbolondíthatjuk datolyával köreteinket, rizzsel is tökéletes, kuszkusszal autentikus lesz. Hús mellé is fantasztikus, de szószokba is keverhetjük. Desszertként tehetjük tortára, de meg is tölthetjük a gyümölcsöket: a magok helyére tehetünk közepesen édes krémet, de akár marcipánt vagy olvasztott csokit is. A sor nem teljes, és az élvezetek fokozhatók. 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Készíts datolyaszirupot, váltsd ki a finomított, kezelt édesítőszereket! Mindegyik átmegy ugyanis valamilyen mesterséges folyamaton, amelyet te most kiiktathatsz. Elkészítése meglepően egyszerű: szerezz be datolyát, mosd meg, szedd ki a magját (és ültesd el csak úgy), tedd egy tálba, majd önts rá annyi vizet, hogy pont ellepje. Hagyd így egy éjen át, majd turmixold össze az egészet és tedd be a hűtőbe zárható befőttesüvegben. Minőségét megőrzi úgy két hétig. 
Szálka Sarolta
2019.01.29
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.