A Super Bowl egyik látványossága volt Szőke Gábor Miklós Atlanta Falcon szobra

Az 53. Super Bowl előtti napon látta először Szőke Gábor Miklós saját alkotását, az Atlanta Falcon szobrot teljes pompájában, az elkészült stadionnal együtt. Faragó Richard és Buday Zoltán ekkor találkozott is a művésszel, aki interjút adott a Sport TV-nek.
Az 53. Super Bowl helyszínéül szolgáló atlantai Mercedes-Benz stadion előtt Szőke Gábor Miklós, nemzetközi hírű képzőművész Atlanta Falcon című hatalmas szobra áll. Szőke az Atlanta Falcons tulajdonosának, Arthur Blanknek a megbízásából készítette el 2017-ben, közvetlenül a FINA vizes világbajnokság Vizi legendák szoborsorozata előtt.
 
Arthur Blank, az Atlanta Falcons tulajdonosa maga kérte fel a munkára a művészt. „Vicces volt, mert a levelet először spammelte a levelezésem, ott találtuk meg a spamek között, ilyen new opportunity felhívásként, hogy szeretnének egy szobrot az új Mercedes-Benz Stadium bejárata elé, és hogy lenne-e hozzá kedvem. Gyorsan felvettük velük a fonalat, hogy igazából lenne. Megnéztük, eljöttünk Atlantába, utána megépült a szobor, itt éltem fél évet. Nagyon megszerettem a várost, és hatalmas megtiszteltetés volt” – árulta el a művész az interjúban, és azt is elmondta, hogy Blankkel személyesen is találkozott, és a tulaj lepte meg 5 jeggyel az idei Super Bowlra. 
 

 
A rozsdamentes acélból készült sólyom a világ legnagyobb szabadon álló madárábrázolása, magassága 13, szárnyfesztávolsága 21 méter, súlya 33 tonna. Szőke a ragadozó zsákmányát futball-labdaként ábrázolta, a széttárt szárnyú acél sólyom egy touchdown pillanatát jeleníti meg, a ragadozómadár lecsap áldozatára és leérkezik vele a földre. A bronzból készült labda a művész korábbi munkáihoz hasonlóan grandiózus: 4 méter átmérőjű és 4 tonna. 
 
A köztéri alkotás csodájára jár Atlanta és a nemzetközi sajtó is. Az elkészítése mögött több mint féléves tervezés, közel 8 hónapos megvalósítás, 5 hónapos helyi installálás, összesen kétéves munka áll, amelyen 200 ember dolgozott. A műalkotás Szőke Gábor Miklós egyedülálló csepeli stúdiójában és bemutatótermében készült, innen szállították 1,5 hónapon keresztül szárazföldön és vízen Atlantába, ahol saját, statikusokból, szobrászokból, hegesztőkből álló csapatával és többségében magyar szakemberekből álló alvállalkozóival közel féléven keresztül dolgozott a szobor installálásán. 
 
„Kihelyeztek egy nagy táblát, amin ott van a nevem, hogy Budapestről hoztam a szobrot, és magyar emberek dolgoztak rajta. Ez hallatlanul nagy büszkeség, és ez ott van folyamatosan, több millió ember látja, és erre nagyon büszke vagyok” – nyilatkozta Szőke Gábor Miklós a Sport TV-nek. 
 
(Forrás: Sport TV - A teljes cikk itt olvasható >>
 
2019.02.04
|


Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.