„Néha egy tűnek érzed magad a lemezjátszóján” - Rachel Weisz

A 10 Oscar-díjra jelölt A kedvenc egyik főszerepét Rachel Weisz kapta. Az intrikákban gazdag moziban két nő vetélkedik Anna királynő (Olivia Colman) kegyeiért, de az ármánykodások mögött egy nagyon érzelmes történet húzódik meg.

48 éves.

 

Az elszánt diplomata című filmért Oscar-díjat kapott.

 

Magyar származású.

Nem számít szokásos felállásnak, hogy egy filmnek három női főszereplője legyen… 
 
Igen, elég szokatlan dolog egy ilyen film esetében. Izgalmas, hogy ugyan rivalizálnak egymással, mégis van köztük szeretet, és persze irigység. Régi mozis klisé, hogy a nők fúrják egymást, de úgy hiszem, a mi filmünk sokkal mélyebbre megy ennél, ugyanis egy idő után fény derül arra, hogy Lady Sarah (Rachel Weisz) és a királynő között a szerelem nagyon is valódi, még ha nem is Casablanca mélységű. 
 
Hallottál erről a történetről, mielőtt felkértek a filmre? 
 
Csak általánosságban hallottam Anna királynőről, de a valódi sztoriról alig tudtam valamit. Úgy hiszem, az emberek félreértették és nem tartották sokra őt – főképp a férfi történészek –, pedig több esze volt és jobban értett a politikához, mint gondolnánk.  
 
Hogyan közelített Jorgosz Lantimosz rendező ehhez a történethez? 
 
Hihetetlenül izgalmas képzelőerővel. Ha az ember egy Lantimosz-filmet forgat, akkor belép a képzeletébe, ahol teljesen más szabályok uralkodnak, és a rendező az idegenvezetőd az úton, viszont nem mindig mondja meg, hogy merre menjél. Volt egy forgatókönyvünk, ami csodás térképnek bizonyult. Jorgosz nagyon pedánsan rendez, de nem szeret analizálni vagy magyarázni. Néha egy tűnek érzed magad a lemezjátszóján, ami valamiért mindig eltéveszti a groove-ot, aztán egyszer csak azt mondja, hogy sikerült, de nem tudod, hogy miért. Nem tudsz semmit biztosan, ezért az ösztöneidre kell hagyatkoznod. Szereti, ha tudat alatt születnek a döntéseid, és ez egy színész számára is hálás állapot. Nála előnyös elveszíteni a kontrollt. 
 
Úgy tudom, rengeteget próbáltatok, és bizalompróbákat végeztetek egymás között. Mit tudott ez a folyamat hozzátenni a filmhez? 
 
Minden pillanatot természetessé varázsolt. A film nyelvezete teljesen beépült a tudatalattinkba, ami lehetővé tette, hogy borzasztó gyorsan dobáljuk egymás között a sorokat, vagy úgy beszéljünk gyorsan és rengeteget, hogy közben valamilyen ostoba játékot játszunk egymással. Lehetővé tette, hogy ne érezzük úgy magunkat, mint egy kosztümös dráma szereplői. 
 
Mit gondolsz, Lady Sarah alábecsülte Abigailt, amikor bevitte az udvarba? 
 
Teljes mértékben. Az egyik legnagyobb hibája a hiúsága, és ezt Abigail (Emma Stone) alaposan kihasználja. A lány a protezsáltjává válik, és úgy hiszi, úgy formálhatja őt, ahogy csak kedve tartja. Nárcisztikus személyiség. Abigail legalább olyan briliáns elme, mint ő, ha nem még okosabb, de Sarah ezt sokáig nem veszi észre. Úgy kezeli, mintha egy tapasztalatlan, egyszerű lányka lenne, pedig nagyon nem az. Azt gondolja, hogy itt van ez a nagy szemű tündérbogár, és nem látja meg, hogy a szemek mögött bizony komoly tervek rejtőznek. 
 
Egyszer már játszottál együtt rövid ideig Olivia Colmannel A homárban. Mi teszi a játékát olyan különlegessé A kedvencben? 
 
Lehengerlő. Úgy tud játszani, hogy folyamatosan egyensúlyoz a nevetségesség, az abszurditás és az elképesztő humor határán, a játékában mégis ott rejtőzik a pátosz és a tragédia is. Az egyikről a másikra tud váltani egy pillanat alatt. Ez egy nagyon különleges adottság. 
 
 
Tulu/Fórum Hungary
2019.02.04
|
(11 kép)


Film premierek

Kölcsönlakás

magyar vígjáték, 98 perc, 2019

Hidegháború

angol-francia-lengyel romantikus filmdráma, 88 perc, 2018

Boldog halálnapot! 2.

amerikai horror, 100 perc, 2019

Az a nap a tengerparton

angol romantikus filmdráma, 110 perc, 2017

A Maria Callas-sztori

francia dokumentumfilm, 119 perc, 2017

Alita: A harc angyala

amerikai-argentin-kanadai sci-fi, 122 perc, 2018
Játék
Hős volt vagy gazember? A szabadságharc árulója vagy legkiválóbb katonája? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a kiállítás.
Filmek a TV-ben
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
18:10
Viszlát, Christopher Robin
angol életrajzi film, 2017
18:10
A Gyűrűk Ura - A király visszatér
amerikai kalandfilm, 2003
18:15
Asterix Amerikában
francia-német animációs film, 1994
18:25
Mona Lisa mosolya
amerikai dráma, 2003
18:30
Szilveszter éjjel
amerikai vígjáték, 2011
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.