Csillagászat és fotó Gothard Jenő munkásságában

Hogyan kapcsolódik össze a csillagászat és a fotózás, ráadásul mindez a XIX. század második felében? Ki volt Gothard Jenő európai jelentőségű magyar polihisztor?
A Mai Manó Ház Vissza a jövőbe című kiállításához kapcsolódó előadásán választ kaphatunk a kérdésre, megismerhetjük Gothard Jenő (1857 – 1909) munkásságát, aki rövid életpályája ellenére kimagasló képességű gépészmérnök, csillagász, meteorológus és feltaláló volt. Gothard csillagászati fotóit 1885-től kezdte készíteni, ő rögzített elsőként fotóemulzióra szabad szemmel nem látható képet üstökösökről. Tervezett fonográfot, meteorológiai állomást, vízerőművet, de közvetlenül a röntgensugárzás felfedezése után már röntgenképeket is készített. 
 
Páratlanul gazdag hagyatékából a Mai Manó Ház aktuális kiállításán láthatók csillagászati fotói, röntgenképei, melyek különleges világába dr. Kovács József csillagász (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium, a Gothard-hagyaték gondozója) avatja be az érdeklődőket a Mai Manó Házban február 15-én, 18 órától megrendezett Csillagászat és fotó Gothard Jenő munkásságában című előadásán.  
 
A programon a látogatók a kiállításra szóló belépőjeggyel vehetnek részt. A belépésre vonatkozó kedvezmények érvényesek.  
2019.02.08
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma ingyenes a belépés a múzeumokba! A szentendrei Skanzenban ?56 falun című kiállítást nézhetitek meg! @szentendreiskanzen #56falun #oktober23 #nemzetiunnep
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.