Elhunyt Tandori Dezső Kossuth-díjas költő, író

Nyolcvanéves korában elhunyt Tandori Dezső Kossuth-díjas író, költő, műfordító, intermediális grafikus, a nemzet művésze - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Digitális Irodalmi Akadémia a család nevében szerdán az MTI-vel.
Tandori Dezső 1938. december 8-án született Budapesten, 1957-ben érettségizett, majd a budapesti bölcsészkaron szerzett magyar–német szakon diplomát. Rövid ideig tanárként dolgozott, 1971-től azonban szabadfoglalkozású íróként és műfordítóként tevékenykedett. Nemes Nagy Ágnes írói-baráti körébe tartozott, szoros kapcsolatban volt Mészöly Miklóssal, Ottlik Gézával, Mándy Ivánnal.
 
1958 és 1968 között írt verseiből állította össze első verseskötetét Töredék Hamletnek címmel és szinte azonnal magára vonta az irodalmi közélet figyelmét, sokan költészettörténeti fordulatról beszéltek könyve kapcsán. A kitüntető figyelem megsokszorozódott az Egy talált tárgy megtisztítása című 1973-as könyve után, amelyet az első magyarországi posztmodern verseskötetnek tart az irodalomkritika. Tandori Dezsőt költői életművével, filozofikus mélységű, de felszabadultan játékos verseivel a 20. századi magyar költészet egyik megújítójaként tartják számon - írja az MTI.
 
A versek mellet gyerekkönyvek, regények, kisregények, esszék, ifjúsági regények egyaránt jelentek meg a neve alatt gazdag írói pályafutása során, de műfordítóként is hihetetlen terjedelmes életművet tudhatott magáénak, többek között Musil, Kafka, Rilke, Handke, Bernhard, Sylvia Plath, Cummings, Salinger, Beckett, Virginia Woolf, Elfriede Jelinek műveit ültette át magyarra. Írói álneveket is használt, ilyen volt a Nat Roid, a Tradoni és a Hc. G. S. Solenard.
 
Gyermekkorától ugyanabban a házban élt Budán, a Lánchíd közelében, és már nagyon fiatal kora óta együtt volt feleségével, Tandori Ágnessel, aki maga is író és műfordító. Az utóbbi években azonban visszavonult a nyilvánosságtól, nem adott interjút, nem vállalt nyilvános szereplést és keveset publikált, legutóbb 2017-ben jelent meg az esszéiből, tanulmányaiból összeállított kötete A szomszéd banánhal címmel.
 
Tandori Dezsőt február 13-án, szerda hajnalban érte a halál.
 
 
2019.02.13
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.