Kurtág és Ligeti életműve előtt tiszteleg a Zeneakadémia

A ritkán hallott Négy Ahmatova-költemény, valamint egy korai és egy kései kamaramű is felhangzik Kurtág György Kossuth-díjas zeneszerző, a kortárs zene világhírű alakja közelgő születésnapja előtt a Zeneakadémia február 17-ei ünnepi koncertjén.
A Budapest Music Centerrel együttműködésben megvalósuló hangversenyen a huszadik századi magyar zeneszerzés másik óriása, Ligeti György alkotásaiból többek közt a még Budapesten komponált 1. vonósnégyest, valamint a 15 évvel később keletkezett mikropolifonikus Kammerkonzertet hallhatja a közönség, és érzékelheti alkotójának kísérletező kedvét. A hangversenyen fellép a Keller Kvartett és a Ligeti Ensemble, Szalai András cimbalomművész, valamint két szoprán, Brassói-Jőrös Andrea és Tony Arnold.  
 
Kurtág György 1926. február 19-én született. Főiskolai évei alatt kötött életre szóló barátságot Ligeti Györggyel, nevük alighanem éppúgy egymás mellé kerül a jövő zenetörténeti emlékezetében, ahogy Bartóké és Kodályé. Nemzetközi sikereinek legutóbbi jelentős állomása első operájának 2018. novemberi bemutatója volt a milánói Scalában. A zeneszerző Fin de Partie című művében Samuel Beckett azonos című drámáját, A játszma végét zenésítette meg. A Kurtág-operát máris az utóbbi ötven év legjelentősebb premierjének tartják a Scalában.  
 
Jegyár: 1900 Ft
2019.02.14
|


Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.