Oscar-díjas a Zöld könyv, a Netflix még várhat a legnagyobb díjra

Minden amellett szólt, hogy a Netflix fekete-fehér művészfilmje diadalmaskodjon az Oscaron, és ugyan taroltak rendesen, a legfontosabb díj nem Alfonso Cuarón kezében landolt. Glenn Close-t pedig valamiért nagyon utálhatja az Akadémia.
Hétszer jelölték eddig Oscarra, de most sem kapta meg a díjat. Pedig a fogadóirodák Glenn Close győzelméért fizettek a legkevesebbet idén a női főszereplő kategóriából, mégsem sikerült megtörnie az átkot. Ráadásul a duplacsavar, hogy nem is a legnagyobb riválisának tartott Lady Gaga tört elé, hanem A kedvenc című moziban Anna királynőt játszó Olivia Colman. Az angol színésznő látszólag borzasztóan megilletődött a váratlan győzelemtől, és azoknak a kislányoknak üzent, akik most a képernyők előtt ülve az Oscar-beszédüket gyakorolják: megtörténhet.
 
Szinte minden meglepetést a végére tartogattak. Korábban annyira papírforma szerint osztogatták a díjakat a gálán, hogy már Olivia Colman győzelme egy földrengés erejével hatott, aztán jött a legfontosabb díj, és Julia Roberts a Zöld könyv - Útmutató az élethez címet olvasta fel a kezébe adott borítékból. Valószínűleg többen is körbenéztek a teremben, hátha ezúttal is a Kaliforniai álom/Holdfény fiaskóhoz hasonló keveredés történt, de nem volt ilyen: a legfontosabb díjra esélytelennek tartott, ártalmatlan, kedves road movie lett kikiáltva 2018 legjobb filmjének az Oscar-gálán. A Miss Daisy sofőrje leszármazottjának tartott mozi kapcsán valószínűleg sokan fogják még szidni az Akadémiát, de nézzük a jó oldalát: legalább nem a totálisan középszerű, pedofilvádakkal illetett Bryan Singer által rendezett Bohém rapszódia nyert. 
 
Kell a házigazda? 
 
Az este díjazottjaival egyenrangú kérdés volt, hogy vajon túléli-e a show azt, hogy az Akadémia töketlenkedéseinek hála idén házigazda nélküli műsort kellett tartaniuk. A jó hír: túlélte, de az ítéletünket persze még felülírhatják a nézettségi adatok, melyek cikkünk leadásáig még nem érkeztek meg. Nem volt ciki az Oscar-gála, még ha a show-t indító Queen-hakni nem is volt túl erős, inkább egy elfogadható kényszermegoldásnak tűnt a producerek részéről. 
 
Egy valami miatt azonban azt gondolom, hogy jövőre vissza kellene hozniuk a házigazdát. Nem lesz minden évben ennyi zenés film és ennyi sláger a jelöltek között, mint idén, ráadásul egy házigazda karaktert ad a show-nak, és ha jól csinálják, a nyitómonológ simán a gála csúcspontjává tud emelkedni. Idén ez mindenképp hiányzott, bár tény, hogy részben ennek köszönhetően sikerült három és negyed órára csökkenteni a tavaly még lazán négyórás műsoridőt. Márpedig ez a ¾ óra mínusz hajnalban nagy ajándék, hidd el nekem, kedves olvasó. 
 
Spike Lee – Egyszer fent, egyszer lent 
 
Az Akadémia végre letudta régi kötelezettségét, amikor Spike Lee-nek végre Oscart adott (eddig csak életműdíjjal jutalmazták), de a legendának meg kellett elégednie a legjobb adaptált forgatókönyv szobrával. Beszámolók szerint Lee kifejezetten mérges volt, amikor a Zöld könyv kapta a legjobb film díját a Csuklyások - BlacKkKlansman helyett, és megpróbált kiviharzani a teremből, de a köszönőbeszédek végéig nem lehetett elhagyni a ceremóniát. A történések valószínűleg emlékeztették a rendezőt arra, amikor évtizedekkel ezelőtt a Szemet szemért című filmjével volt esélyes, és pont az a Miss Daisy sofőrje happolta el előle az Oscart, amihez mostanság mindenki a Zöld könyvet hasonlította, és amit a gála történetének nagy tévedései között szokás számon tartani. Komoly érzelmi viharokat élhetett át a rendező, ugyanis egy órával korábban örömében még Samuel L. Jackson nyakába ugrott a díjával, és csodálatos köszönőbeszédet mondott, erre a végén mégis jött számára a fekete leves. 
 
A Roma elmaradt diadala 
 
A Bohém rapszódia-rajongók Rami Malek győzelmének örülhettek. A sztár már mindent megnyert, amit megnyerhetett korábban, és már csak azt várjuk, hogy mikor jelentik be a folytatást a filmhez, Freddie Mercury AIDS-szel való küzdelmével a középpontban. A 10 Oscar-díjra jelölt A kedvenc egyedül Olivia Colman miatt nem ment haza üres kézzel, a nyolc Oscarra-jelölt Alelnöknek pedig be kellett érnie egy legjobb smink Oscar-díjjal, pedig Christian Bale volt az egyetlen, akinek volt egy halovány esélye megszorongatni Rami Maleket. Amikor a Roma megnyerte a legjobb idegen nyelvű film Oscarját, már benne volt a pakliban, hogy ezzel vége a nagy diadalmenetnek: valószínűleg sok Akadémia-tag túlzásnak érezte, hogy Cuarón filmje kapja ezután a legjobb film díját is, ezért a fő kategóriában már nem rá szavaztak. Ezzel együtt továbbra is a Roma jelenti a Netflix legnagyobb Oscar-sikerét, és kérdés, hogy a szolgáltató mikor tud legközelebb egy ennyire népszerű filmmel versenybe szállni a címért. 
 
A legtöbb díjat kapó filmek listája: 
 
Bohém rapszódia: 4 (legjobb férfi főszereplő, legjobb vágás, legjobb hangvágás, legjobb hangkeverés) 
 
Roma: 3 (legjobb rendező, legjobb operatőr, legjobb idegennyelvű film) 
 
Zöld könyv – Útmutató az élethez: 3 (legjobb film, legjobb férfi mellékszereplő, legjobb eredeti forgatókönyv) 
 
Fekete párduc: 3 (legjobb filmzene, legjobb jelmez, legjobb látvány) 
 
 
 
2019.02.25
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.