Így készült a Piedone nyomában

A Piedone nyomában az első Bud Spencerről készült portréfilm, ami egy hatvanéves sportolói és színészi karrier fényében kisebb csodának tűnik. Az meg külön mázli, hogy az első róla szóló filmet egy honfitársunk, Király Levente készítette.
10. A film most mozikba kerülő teljes, 90 perces változata előtt már létezett egy 55 perces tévés verziója is. Mivel a Piedone nyomában a Média Mecenatúra támogatásával készült, feltétel volt, hogy a televízióban kerüljön előbb bemutatásra. De a teljes „Bud Spencer-csomagot” a rajongók a moziban kapják. 
 
9. A rendező motivációja eleinte nagyon egyszerű volt: csak egy közös fotót szeretett volna a kedvencével.  
 
8. A portréfilm elkészítésének ötlete két évvel a Bud Spencerrel való találkozása után született, miután sikerült összehoznia egy interjút Terence Hill-lel is. A rendező az egyetlen Magyarországon, akinek mindkét olasz filmszínésszel sikerült interjút készítenie. 
 
7. A filmhez Király Levente rendező két év alatt 45 megszólalót kerített lencsevégre, köztük régi úszó- és vízilabdázó-társakat, színészkollégákat, filmeseket, barátokat és családtagokat. A filmben megszólal Bud Spencer felesége és mindhárom gyermeke. 
 
6. Az interjúkból rengeteg anyag gyűlt össze, és a film véges játékideje miatt számos érdekes sztori nem kerülhetett bele. Király Levente reményei szerint talán még az idén megjelenhet a Bud Spencerről szóló könyve, ami minden olyan történetet tartalmazni fog, ami a filmjéből kimaradt. 
 
5. A rendező mindig egy operatőr társaságában utazott, és helyben csatlakozott hozzájuk egy tolmács is. Ehhez a három főhöz később egy vágó is társult, így végeredményben a Piedone nyomában négy ember több éves, kitartó munkájának gyümölcse. 
 
4. A filmhez gazdaságosabbnak bizonyult saját interjúkat készíteni, mint archív anyagokból dolgozni, ugyanis az olasz filmforgalmazók és tévécsatornák milliós összegeket kértek egyetlen percnyi archív anyag felhasználásáért. 
 
3. A 45 interjúért a rendező fél Európát bejárta: járt több helyen Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban, de még Las Vegasba is eljutott egy interjú kedvéért.  
 
2. Bár a Piedone nyomában nagyrészt olyan emberek szemén keresztül mesél Bud Spencerről, akik személyesen ismerték őt, a filmből a rendező nem akarta kihagyni a magyar vonatkozásokat sem, így helyet kapott benne a Budapesten felállított Bud Spencer-szobor, a III. kerületi Bud Spencer park és a Bud Spencer–Terence Hill Emlékzenekar is, amellett hogy Bud Spencer is örömmel mesélt a magyarokról, hiszen fiatalon rengeteget játszott a Margitszigeti uszodában. 
 
1. Király Levente tervei közt szerepel egy Lucky Luke nyomában című Terence Hill-portréfilm elkészítése is, de Hill kemény dió, nehezen áll kötélnek az interjúhoz. Ám ha Leventén múlik, akkor előbb-utóbb az is elkészül. 
2019.02.25
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.