Spielberg egy új szabállyal akarja elvetetni a Netflix Oscar-esélyeit

Bár a legfontosabb díjat nem nyerte el, a filmszakmát rendesen felrázta, hogy egy hete a Roma című Netflix film három Oscar-díjat vihetett haza. A régi stúdiórendszer – az élén Steven Spielberggel – most megpróbál keresztbe tenni a streamingóriásnak.
A Netflixnek nem a nézők miatt fontosak az Oscarok. Nem fizetnek többen elő rájuk, mert netán akad egy újabb Oscar-díjas film a választékukban. Nekik azért fontosak a díjak, hogy fel tudják mutatni az alkotók felé, hogy náluk minőségi munka folyik, és ha valaki csatlakozik hozzájuk és velük dolgozik, akkor ugyanúgy esélyes a legnívósabb díjakra is, mintha csak egy hagyományos hollywoodi stúdióhoz szerződne. Egy gond van csak: a Netflix nem szereti mozikba küldeni a filmjeit, és ez csípi Spielbergék szemét.
 
A Roma volt az egyetlen, amivel kivételt tett, ugyanis pár héttel a Netflix-premier előtt mozikba küldték, de csak limitáltan. A régi rendszer hívei azonban olyan új Oscar-szabályt szeretnének alkotni, amivel csak azok a filmek lehetnének jelölhetők Oscarra, melyeket legalább négy héten át játszanak a mozik, mielőtt a streamingszolgáltatón debütálnának. Jó eséllyel Martin Scorsese The Irishman című monumentális gengszterfilmje meg fogja kapni ezt a lehetőséget a Netflixtől, hiszen az Oscar-estén is úgy reklámozták, hogy „Ősszel a mozikban”, azonban elég nehéz elképzelni, hogy a szolgáltató sok filmnek megadná ezt a lehetőséget.
 
Nagyon sokan értenek egyet Spielberggel, de több alkotó is – főképp akik dolgoztak már a Netflix-szel – szomorúnak tartja, hogy így sok rendező esne el a díjazás lehetőségétől, és alternatív megoldáson gondolkodnak. Sean Baker, a Floridai álom rendezője például azt javasolta a Netflixnek, hogy az előfizetői számára tegye lehetővé, hogy kedvezményes mozijegyáron nézhessék meg a filmjeiket moziban, így az előzetes mozipremiernél nem éreznék azt, hogy a szolgáltató elvett tőlük valamit.  
 
(variety.com) 
2019.03.04
|


Film premierek

Az oroszlánkirály

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Az oroszlánkirály 3D

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Yao utazása

francia-szenegáli vígdráma, 103 perc, 2019

Senki többet

amerikai dokumentumfilm, 98 perc, 2018

Nicky Larson - Ölni vagy kölni?

francia akcióvígjáték, 91 perc, 2018

Fehér éjszakák

amerikai horror, 147 perc, 2019

Anna

francia akcióthriller, 119 perc, 2019
Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Filmek a TV-ben
20:00
Átejtve
amerikai romantikus vígjáték, 2018
20:00
Váratlan kaland
amerikai romantikus film, 2017
20:30
A cég
amerikai thriller, 1993
20:30
16 kívánság  
amerikai családi vígjáték, 2010
21:00
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.