Csicsóka – fejedelmi étek koldusruhában

Csókapityóka, patada, földi alma házunk táján, az angoloknál jeruzsálemi articsóka, az indiánoknál napgyökér vagy az olaszoknál topinambur. Hasznos dolog ez a gumó, aminek íze szerintünk a krumpli és az alma között van, mások szerint az articsókáéra hasonlít, irtó egészséges, jó nehéz tisztítani és hámozni, viszont könnyű mindenféle ételbe felhasználni.
Vicces nevének eredete 
 
Hát, ez nem biztos, hogy mindenkit elsőre érdekel, pedig izgi, és főleg kissé kusza. Pontos adatokat nem is tudunk szállítani, annyi vélhető, hogy angol elnevezése félrehallásokból alakult ki az évszázadok során, miképp a pletykákból is városi legendák születnek. A fent említett jeruzsálemi articsóka például az angolok kifejezése a gumóra, mely egyrészt onnan eredhet, hogy a növény egy növekedési szakaszában hasonlít a napraforgóra, amely olaszul giarsole, azaz dzsiarszóle. Nagyon szép zenei hangzása van, melyet valószínűleg egyszer egy nem talján halandó félreértett dzseruszalemnek (Jerusalem), aztán ezt összepasszintották az ízre hasonló articsóka névvel. Talán. Nem biztos. Elég nyakatekert történet.
 
A magyar csókapityóka is megérne egy misét, de ez itt nem nyelvtörténeti írás, szóval legyen elég annyi, hogy a pityóka krumplit jelent, amely formában és ízben is hasonló a csicsókához. Hogy a csóka rész a másik, sznobok által kedvelt rokonzöldség nevéből jön-e, vagy a madártól, most nem fogjuk tudni eldönteni, de dolgozunk a kiderítésén. Ugyanakkor itt tisztáznám, ha már így belemelegedtünk, hogy az ittas személy nem pityókás, hanem pityókos – bár tény, hogy a csicsókát szeszkészítéshez is felhasználják. No, de térjünk a tárgyra! 
 
Mi is ez pontosan? 
 
A csicsóka egy sárga virágú, kétszikű, fészkesvirágzatúak családjába tartozó (gyógy-)növény, mely közeli rokoni kapcsolatban van a napraforgóval. Kicsit azért különbözik tőle, magasabbra nő és vékonyabb a szára, a virága is lényegesen filigránabb. Magról itthonról nem lehetséges szaporítani, mert a késői virágzás miatt a magok nem tudnak kifejlődni. A barázdált, girbegurba gumók megvastagodott szárképletek, no, igen, tehát nem rögvest a tövön, hanem a hosszabb gyökérrészen helyezkednek el. Szinte mindenféle talajban megél, úgy ültetik, ahogy a krumplit. Színe belül fehér, íze édesebb a burgonyánál.  
 
Milyen extrákkal bír? 
 
Különlegessége abban rejlik, hogy más gumós zöldségekhez képest sokkal több benne az inulin nevű anyag, amely nem keményítő, ahogyan a krumpliban, hanem poliszacharid, ami fruktózzá alakul a szervezetben. Ennek is köszönhető, hogy előszeretettel ajánlják cukorbetegeknek, hiszen lassan szívódik fel. Ez az anyag emészthetetlen, vízben oldódó rost, ezért tud segíteni az emésztési problémákkal küzdőknek is. Rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne, de nem szabad korlátlanul fogyasztani belőle, mert a fagyi visszanyal: pont a fenti tulajdonságai miatt puffasztó hatással is bír. Tehát mértékkel használjuk, azonban ezt nem nehéz betartani, mert laktatóbb, mint a többi zöldség. 
 
Mit készítsünk belőle? 
 
Akármit. Ahogy a burgonyából is rengeteg egytálétel, köret, saláta, leves készíthető, a csicsóka is számtalan variációban születhet újjá akár nyersen, akár főzve. De összedobhatunk belőle fasírtot, pogácsát, pürét, lepényt, felfújtat, tócsnit, főzeléket vagy szószt is.  Régen a szegények krumplijának hívták nálunk, ma sem igazán népszerű még, miközben más országok kiváló éttermeiben a legexkluzívabbnak számító ételekkel egy tányérban tálalják fel. Nem ritkán jelenik meg büszkén szarvasgomba vagy homár társaságában, ugyanakkor nem száll el tőle, továbbra is mindenkivel szóba áll. 
 
Pesti Est-tipp 
 
Készíts csicsókakrémet! Végy fél kg csicsókát, 10 dkg vajat, némi petrezselymet, sót és majorannát. Főzd meg a hámozott, felaprított csicsókát, majd készíts belőle pürét. Ehhez keverd a vajat jó habosra, és szórd meg a fűszerekkel. Reggelire a vaj helyett üdítő ízélmény. 
 
 
 
Szálka Sarolta
2019.03.05
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.