Kedvenc helyek

Alacsony a hazai női dalszerzők száma a zeneiparban

Az Artisjus jogvédő egyesület nőnap alkalmából közzétett statisztikájából kiderül, hogy húsz százalék körül alakul a női zenei alkotók – szövegírók, zeneszerzők – aránya Magyarországon, jelentős többségük szövegírással foglalkozik.

Kapcsolódó cikkek

A nemek közötti egyenlőtlenség a globális zenei világ egyik nagy kihívása. A KSH adatai szerint a nők ugyan jelentős többséget képviselnek a művészeti területeken (62%), azonban közülük a dalszerzők aránya mindössze 20%. Ennek felmérésre indult el egy globális adatbázis és az Artisjust is tagjaként számláló Women@CISAC program is. Az Artisjusnál tavaly regisztrált női dalszerzők közel 60 százaléka 30 év alatti, mintegy 13 százalékuk pedig 20 évesnél is fiatalabb. 2018-ban az új magyar zeneszámok 16 százalékának volt női alkotója (is). A női alkotók szerepe azonban erősödött az elmúlt időszakban, ami a szakmai elismerésekben is tetten érhető.
2019.03.08
|


Játék
Mikor Gellert Grindelwald, a nagyhatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból, Albus Dumbledore, a Roxfort professzora Göthe Salmander segítségét kéri a szökevény felkutatásában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.