Programok hosszú hétvégére

2019. március 15-17.
Számtalan történelemidéző program vár ránk a tavasz első hosszú hétvégéjén a március 15-ei nemzeti ünnep jegyében. Ezenfelül lesz még Valyo Kikötő-búcsúztató, Bauhaus-kiállítás, állatörökbefogadás, a hétvégét pedig Szent Patrik-napi felvonulás zárja.
Bauhaus 100 – OSAS
Vasarely Múzeum 
március 13.-május 26. 
www.vasarely.hu 
 
50 kiállító művész – festők, grafikusok, szobrászok és fényművészek, valamint más intermediális alkotók – munkáit mutatja be a kiállítás. Jelentős részük a Bauhaus művészeti eredményein nőtt fel, vagy szellemi örökségük részeként a saját művészetükbe integrálta annak főbb művészeti elveit. 
 
Nemzeti ünnep 
Petőfi Irodalmi Múzeum 
március 15. péntek, 10–15h 
www.pim.hu 
 
A látogatók megismerkedhetnek a Károlyi-palota szerethető lakóival, úgymint Dzsenkóval, a Petőfi-rajongó telivérrel, K. Dezsővel a vakonddal és szenvedélyes kurátorral, s Par Avion kisasszonnyal, a kissé rosszul tájékozódó postagalambbal. Felfedezhetik a Petőfi-tárlatot. Ünnepi hajfonatkészítés, mesés versírás és illusztrációkészítés várja a látogatókat. Ezen a napon a múzeum kiállításai és programjai ingyenesen látogathatók!  
 
Családi nap 
Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum 
március 15. péntek, 10–17h  
www.btm.hu 
 
Kézműves-foglalkozás történelmi magyarázattal, interaktív tárlatvezetés, tematikus történeti séta várja az érdeklődőket. Ingyenes! 
 
Itt az idő, nyomtass Petőfi nyomdagépén! 
Kiscelli Múzeum 
március 15. péntek, 10–18h 
www.kiscellimuzeum.hu 
 
A látogatók maguk is kinyomtathatják Petőfi Sándor híres versét az eredeti nyomdagépen. Szakavatott nyomdász segítségével megismerhetik a gép működését és átélhetik a manuális nyomtatás élményét.  
 
1849 – Kémjáték a Múzeumban 
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum  
március 15. péntek, 10h, 13h  
www.mkvm.hu 
 
Élőszereplős kalandpálya. Vissza kell szerezned a titkos üzenetet. Utazz az Osztrákok által megszállt Pestre! Hallgasd ki a tanúkat! Találd meg az árulót! Ajánlott korosztály: 12+. Ingyenes!  
 
Kikötő búcsúztató 
Valyo kikötő  
március 15. péntek, 15h
www.facebook.com  
 
Építési terület lesz a Valyo Kikötő, így idén csak egy napra nyit ki. A búcsúztatón zene, tábortűz és tánc várja a látogatókat. Bővebben >> 
 
Huszáros hétvége a Skanzenben 
Szentendre, Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum 
március 15-17. 
www.skanzen.hu 
 
Milyen volt huszárnak lenni a forradalom idején? Huszáros Hétvége nemzeti ünnepünk hosszú hétvégéjén a Skanzenben. Szezonnyitó rendezvény! Bővebben >> 
 
A kőszívű ember fiai 
Bem Mozi 
március 15. péntek, 17:00
www.facebook.com
 
Jókai Mór regényének kalandfilm változata a bonyolult keresztnevű Baradlay-fivérek heroikus és fordulatos sorsáról. Jegyár: 1200 Ft. 
 
Rendhagyó tárlatvezetések 
Magyar Nemzeti Galéria 
március 16. szombat, 16h  
www.mng.hu 
 
Rendhagyó tárlatvezetésekkel várják az egyéni látogatókat a Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében című kiállításon.  
 
Örökbefogadó nap az Anker't-ben 
március 16. szombat, 20:00 
www.facebook.com
 
Egy rakás gazdikereső kutya, szuper támogatói ajándékok és jó hangulat az Eszkuláp Állatvédő Egyesület szervezésében. 
 
Ilyenek voltunk? Egy fénykép utóélete 
Magyar Nemzeti Múzeum  
március 16. szombat, 17h  
www.mnm.hu 
 
Két óra leforgása alatt azonosították magukat az 1988-as Metallica-koncertre készülő fiatal rockerek a Nemzeti Múzeum Facebook-oldalán bemutatott fénykép alapján. Őket hívtuk meg egy beszélgetésre a fiatalságukról, a korszak életérzéséről. Az egykori rockerek találkozhatnak az őket megörökítő fotóssal, Wagner Margittal is. A program regisztrációköteles! Jegyár: 500 Ft.  
 
Mikve túra 
Várkert Bazár  
március 17. vasárnap, 11h, 15h  
www.varkertbazar.hu 
 
Tudta, hogy a Budai Várban található a város legrégibb rituális fürdője? Fedezzük fel együtt a régi zsidó utca rejtett kincseit! A túra során bejárjuk a nyugati pincerendszer zegzugos folyosóit, miközben a látogató megismerkedhet a középkori Buda első zsidónegyedének történetével. Jegyár: 2000 Ft.  
 
Kiállítótermi séták - 5 séta, 5 nézőpont - Lépésről lépésre 
Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum 
március 17., vasárnap 16:00 
www.ludwigmuseum.hu
 
Az enyém, tiéd, miénk kiállítás különleges szerepet tölt be a Múzeumpedagógiai osztály történetében. Hiszen a múzeumpedagógus általában már a kész kiállításra reflektál, a kurátor által kiválasztott művekkel dolgozik. Most viszont mi választhattuk ki a kiállításra kerülő műtárgyakat. Az osztály dolgozói és a kiállítás kurátorai között van intermédia művész, művészettörténész, kurátor és művészeti író, így a múzeumpedagógia mellett tárlatvezetésenként eltérő nézőpontok kerül fókuszba.  
 
Szent Patrik napi parádé 
Szabadság tér 
március 17. vasárnap, 12:30-22:00
www.facebook.com 
 
Szent Patrik napi felvonulás és afterparty, családi programok, kézműves-foglalkozások Budapesten. Ingyenes!
 
Streetview `68 (plusz-mínusz néhány év) – Fortepan-fotók az Iparterv 50+ kiállításon 
Műcsarnok 
március 17. vasárnap, 17:00 
www.ludwigmuseum.hu
 
A fényképek segítségével nemcsak a korabeli városi és vidéki tájat térképezzük fel, hanem a Kádár-kor társadalmi közegét. Azokat a neoncsövekkel tűzdelt szürke hétköznapokat, melyekből az Iparterv-generáció „aranyfüstbe burkolt forradalma” kirobbanhatott a maga friss, eleven színeivel.  
 
 
2019.03.13
|


Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.