Mezopotámiai műkincset foglaltak le a Heathrow-n

Egy körülbelül harminc centiméteres ékírásos követ foglaltak le a londoni Heathrow repülőtéren, amit valaki megpróbált Angliába csempészni.
Az i.e. 1100 környékéről származó, több százezer fontot is megérő műkincset Törökországból mint „lakásdekoráció” próbálták bevinni az országba. Miután a vámőrök gyanút fogtak, értesítették a British Museum szakértőit, akik igazolták, hogy a tárgy egy babilóniai kudurru, ami Mezopotámia művészetének sajátos szobrászati műfaja volt. A kúpban végződő sztélék tulajdonképp határkövek, birtokadományozási okiratok voltak. 
 
Dr St Johns Simpson, a British Museum kurátora a Guardiannek elmondta, a kudurrun található szöveg Mezopotámia történelmének egy kevésbé ismert epizódjáról szól, és többször említi Nippur városát dél-Irakban, ahonnan feltehetően származik. Simpson hozzátette, mivel erről a kudurruról eddig semmilyen dokumentáció nem született, valószínűleg illegális ásatás során jutottak hozzá. A British Museum még márciusban hivatalosan átadja az ékírásos követ Irak londoni nagykövetségének, akik eljuttatják a bagdadi Irak Múzeumba.  
 
(Guardian) 
2019.03.13
|


Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.