Cikória – a keserű finomság

Most komolyan, kinek mi jut elsőre eszébe a cikóriáról? Valamiért arra tippelek, hogy a többségnek nem egy vitamindús csodazöldség, hanem a szinte ihatatlan, se íze, se bűze pótkávé-alapanyag. Pedig micsoda félreértés! Egyrészt lehet az finom is, másrészt sokkal nagyobb muníció van ebben a növénykében holmi kevert pornál.
Először is ez egy növény 
 
A cikória tehát nem por, hanem az őszirózsafélék családjába tartozó mezei katáng (vadcikória) nemesített változata. Utóbbi más néven katángkóró, mely nagyon jól használható gyom- és gyógynövény, és kiváló máj és vesepanaszokra, ráadásul hosszútávon alkalmazható. Bájosan kék virága van és bárhol megtalálható városon kívül. Ebből „finomodott” nemessé tehát az a változat, melyet cikóriának hívunk, és ezen belül is többféle variáció létezik.
 
Termesztettek fajtákat csak a gyökeréért, a már emlegetett pótkávé készítéséhez, valamint másikat a leveléért salátákhoz vagy takarmánynak. Zöld-fehér változatát Belgiumban nagy népszerűség övezi, napi összetevője ételeiknek, talán ezért is hívják belga endíviának is. A vörös cikória névre hallgató, de megjelenésében inkább lilás fej, mely az átlagosnál kisebb, némi elegáns fehér rajzolattal pedig Olaszországban menő nagyon radikkió (vagy veronai saláta) néven, de nálunk is kapható és egyre ismertebb. Mutatós, ropogós és pikáns. Finoman kifejezve. Ugyanis kesernyés. Emiatt aztán sokan inkább nem is próbálkoznak vele az első sokk után. Pedig íze bizonyos fűszerekkel lágyabbá, befogadhatóbbá tehető.  
 
Mit tehetünk vele a konyhában? 
 
A vörös cikória annyira esztétikus, hogy szimplán dekorációnak is kint hagynám az asztalon, de azért ennél többre mehetünk vele. Friss, egészséges és színes saláta készíthető belőle édes gyümölcsökkel, de sütni és párolni is érdemes, sőt süteményekbe is pakolható, valamint tölteni sem ördögtől való cselekedet. Fantasztikus tud lenni sajttal, hallal elkészítve, mártogatósokhoz vagy krémlevesként is. Könnyen és jól kijön a petrezselyemmel, a curryvel, a gyömbérrel is.  
 
Mit tesz a testünkkel? 
 
Feltölti vitaminnal és ásványi anyagokkal. C-vitamint, foszfort, meszet tartalmaz, és jelentős mennyiségű karotint. És nem csupán a csicsókában lelhető fel az inulin, hanem a cikóriában is – segíti hát az emésztést, és gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Bár furán hangzik, de gyökeréből forrázat készíthető, amely frissít, tisztít és kissé hajt: hasat és vizet is. Külsőleg is alkalmazható a leveléből készített borogatás gyulladáscsökkentőként. 
 
És hogy van ez a kávéval? 
 
Franciaországban évszázadok óta közkedvelt ital a cikóriakávé. Ha nem kevernek bele malátát és cukrot, valamint megfelelően készítik el, akkor más marad az íze, élvezhető és finom kapucsinó, melanzs és latte főzhető belőle vérnyomás-emelkedés és durva szívdobogás veszélye nélkül. 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Micsoda fordulat! Főzz belőle kávét! De ne port vegyél, az nem nagy cucc. Szedjél katángot, ásd ki gyökerestől, majd vágd le a szárról, tisztítsd meg körömkefével, mosd le, távolítsd el a hajszálgyökereket, majd süsd aranybarnára a sütőben. Ha kihűlt, őröld meg, és már készítheted is totálisan saját, egyedi kávédat. Forrald fel vízben, majd fedd le, hagyd állni 15 percig és szűrd le. Voila! 
 
Szálka Sarolta
2019.03.19
|


Játék
Az ország egyik legismertebb MC-je bandájával és saját szerzeményeivel érkezik a Hajóra.
Balatoni ajánlónk bióban! Badacsonyi futás (meg még sok más helyszínen is), gyenesdiási VW bogártalálkozó, Iszkiri zenekar a siófoki Plázson, Zamárdi B-my-lake és még sok sok program! #badacsony #dulorefutunk #iszkirizenekar #karavankemping #gyenesdias ##vwbogár #bogártalálkozó #bmylake
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.