Egy vagy kettő: aranycserje vs. aranyeső

Sorozatunk ki tudja, hányadik részében ezt a két citromsárga virágzatú bokrot nézzük meg egészen közelről, hogy tisztában legyünk azzal, miben különböznek.
Tisztázzuk mégis elsőként azt, miben egyeznek, mert ennek egy része talán a legfontosabb infó: sárgán ragyognak persze, bírják a fagyot, de emellett mérgezők. Az aranycserjének csak a virága, az aranyesőnek mindene tiltott „gyümölcs”. 
 
Aranycserje 
 
Az ismerőseim zöme ezt nevezi aranyesőnek, ahogyan eddig én is tettem. Nyilvánvalóan apáról fiúra és anyáról lányára szállt a tudás, vagy apáról lányára, és anyáról fiára, na, mindegy. Szóval fontos tudni, hogy azért ennél fajsúlyosabb dolgok is félremennek ilyen átörökítéssel, szokások alakulnak ki így, amelyek valódi okán el sem gondolkodunk, csak csináljuk, mint a gép. Pedig alapvetően nem sok értelmük van, szimpla hiedelmek az alapjai. 
 
Tehát az aranycserje az, amit március közepén minden sarkon látunk zölden rügyezni, és sárgán virágozni. Ez az, amit egyes asszonyságok imádnak levagdosni a bokorról és otthon vázába pakolni, mert tavaszi frissességet és a kellemes meleg ígéretét, fényét hozzák be a lakásba. Férfit még nem láttam aranycserjét metszeni ilyen célzattal, de ne legyek előítéletes! Mindenesetre ez büntetlenül megtehető, és még csak nem is akkora baj, hiszen nagyon elburjánzik a növény, ha nem ritkítjuk egy kicsit. Nem védett, szedése nem jár büntetéssel. Már a tél végén megörvendezteti a járókelőket, mert aranyló színeivel demonstrálja, hogy hiába van szürkeség és hideg, a tavasz megérkezett. Az aranyfának is nevezett bokor az olajfélék családjába tartozik, négycimpájú - jól olvasod - virágai magányosan vagy többedmagukkal nyílnak a vesszők hosszában. Kínai neve – ahonnan a Bókoló aranyfa származik, csin-csung, vagyis aranycsengő. 
 
Közönséges aranyeső 
 
Teljes mértékben logikus, hogy ennek a bokornak a hivatalos neve az aranyeső, mivel tényleg olyan a virágzata, mintha arany esne. (Véletlenül sem menyasszonyok vagdosásáról van szó természetesen ara-nyeső.) A hüvelyesek rendjébe és a pillangóvirágúak családjába tartozik. A bokor akár hét méter magasra is megnőhet, eleinte felfelé állnak szürkészöld ágai, majd idővel meghajolnak. Selymesen szőrös levelek adják a hátteret a világossárga, fürtökben csüngő virágokhoz. Mindene mérgező tehát, a magja meg nagyon. Áprilisban és májusban kezd csak virágozni a Közép- és Dél-Európában elterjedt fácska. Magyarország nyugati részén vadon is megtalálható, Sopron és Kőszeg környékén, Somogy és Baranya megyében őshonos. 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Hogyan dekoráld aranycserje ágával a szobát? Ha tartósabb szobadíszt szeretnél, érdemes energiát fektetni a folyamatba. Olyan aranyfavesszőket válassz, amelyek sok rüggyel vannak tele, nem túl vékonyak. Inkább felül lévő ágakat vágj le, majd szedd le a legalul elhelyezkedő rügyeket az ágakról. Így több tápanyag marad a többi, jobban látható bimbónak. Leszedés után hamar tedd vízbe az ágakat. Ha extra hatást szeretnél elérni, érdemes egy melegvizes fürdőt is adni nekik: egy fél napra a fás részeket 30 fokos vízbe fektesd. Majd olyan vázába vagy tartóedénybe tedd a vesszőket, amelyek minimum 3 literesek. Ha nagyon komolyan veszed ezt, akkor végy virágoztató oldatot sima víz helyett, mely 14 fokos, és még plusz tápanyaggal is lásd el az ágakat. Fáradozásod megtérül. 
 
Szálka Sarolta
2019.03.19
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.