A 10 legjobb hasonmásos film

Állhatnak szemben a vásznon bármilyen iszonyú szörnyetegek, nincs félelmetesebb annál, ha a hős saját magával kerül szembe. A Mi című Jordan Peele-horror apropóján szedtük össze a legjobb hasonmásos filmeket, és meglepő módon nemcsak sötét, lélektani horrorokat és drámákat találtunk köztük.
10. Dave 
 
Amikor az Egyesült Államok elnöke kómába esik, a stábja úgy próbálja elkerülni a válságot, hogy az egyik hasonmását teszik meg a világ első számú vezetőjévé. A hasonmásos téma sosem volt annyira romantikus, mint Ivan Reitman klasszikus vígjátékában, Kevin Kline brillírozásával feldobva. 
 
9. Ellenség 
 
Jake Gyllenhaalból egy sosem elég. Ebben a José Saramagio-adaptációban egy filmet nézve fedezi fel, hogy él valahol egy hasonmása. Úgy dönt, megkeresi őt. Araknofóbiások előnyben! 
 
8. Fergeteges forgatás 
 
A trash rendezőnek csak nagyon kevés pénze van a legújabb, UFO-s marhasága leforgatására, ezért filmsztár helyett egy sztár idióta hasonmását kéri fel főszereplőnek. Eddie Murphy kettős szerepben ebben a zseniális hollywoodi szatírában. 
 
7. Hold 
 
Sam Rockwell egyedül robotol egy holdbéli bázison, az egyetlen társa egy beszélő számítógép, és az egyetlen reménye, hogy három év után hazautazhat onnan. Azonban nem minden az, aminek látszik ebben az eszes és meglepő science fiction moziban. 
 
6. A sötétség serege 
 
Ash (a nagy Bruce Campbell) a világ legnagyobb egójú filmhőse, és ebből az egóból még arra is telik, hogy fekete mágia segítségével létrehozzák a hasonmását, Gonosz Asht, hogy jó nagyokat gonoszkodjon ebben a fiktív, élőholtakkal teli középkori horror-komédiában.  
 
5. A tökéletes trükk 
 
A bűvészet lényege az illúzió, az illúzió megteremtésében pedig egy hasonmás mindig hatalmas előny. Van, aki ezt egy ikertestvér segítségével oldja meg, és olyan is akad, aki a korabeli csúcstechnológiához nyúl segítségért. Mindkét úton nagy árat kell fizetni a sikerért. 
 
4. Adaptáció 
 
A forgatókönyvíró Charlie Kaufman vért izzad, hogy megírjon egy könyvadaptációt, míg az ikertestvérének minden könnyedén összejön, elárasztja őt az ihlet. Charlie ikertesója biztosan valódi tesó, vagy csak egy képzeletbeli, nála sokkal sikeresebb alteregó? Csodálatosan zakkant, sok rétegű mozi. 
 
3. Fekete hattyú 
 
A hasonmások leggyakoribb előfordulását a filmművészetben a tudathasadásról szóló thrillerek/lélektani drámák jelentik. Ezen a területen a maximalizmusába és zsarnoki anyjába beleőrülő Nina sztorija adott számunkra valami újat Natalie Portman Oscar-díjas alakítása segítségével.  
 
2. Szédülés 
 
Alfred Hitchcock csavaros krimijében egy nyomozó egy nőt kezd megfigyelni, akiről azt gyanítja, hogy egy másik nő reinkarnációja. Aztán a nő meghal, ám egyszer csak emberünk mégis találkozik valakivel, aki feltűnően hasonlít rá. Dupla szőke Hitchcock módra! 
 
1. Lost Highway - Útvesztőben 
 
David Lynch művészetében a hasonmásoknak mindig komoly szerepük volt, elég csak a Twin Peaksre vagy a Mulholland Drive-ra gondolni, de a mester lélektanilag legkomplexebb filmje máig a Lost Highway útvesztőben, mely egészen radikális eszközökkel beszél az impotencia káros lelki hatásairól. A kettős szerepben: Patricia Arquette
 
2019.03.18
|


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatunk a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.