Így készült a Testvérlövészek

2019-ben már ritkán készülnek sztárparádéval feldobott, látványos és nagyszabású westernek, épp ezért a Testvérlövészek üde színfolt a mozis palettán. Utánajártunk, hogyan készült ez a nem mindennapi vadnyugati testvértörténet.
10. John C. Reilly annyira beleszeretett Patrick DeWitt regényébe, hogy produceri tapasztalat nélkül megvette a filmjogokat még 2011-ben. Hét évbe telt, mire össze tudta hozni a filmet. 
 
9. Eleinte nem volt egyszerű befektetőket találni a filmhez, mert John C. Reilly ugyan ismert karakterszínész, de nem egy nézőmágnes sztár, és a western sem tartozik a divatos zsánerek közé. Végül Hollywood azután kezdett érdeklődni a projekt után, hogy a regény felkerült a neves Man Booker Prize jelöltlistájára. John C. Reilly és a felesége végül Michael De Luca (The Social Network - A közösségi háló) producerrel szövetkezett.  
 
8. Bár rengeteg európai készít filmet az Egyesült Államokban, a Testvérlövészek abból a szempontból mindenképp különlegesnek számít, hogy Jacques Audiard (A próféta, Rozsda és csont) az első francia rendező, aki angol nyelvű westernfilmet forgatott. Audiard-t maga John C. Reilly kereste meg a projekttel. 
 
7. Miután a rendező megkapta a regény frissen franciára fordított változatát, azonnal beleszeretett, viszont ő és a forgatókönyvíró társa már elkötelezték magukat más filmekhez, ami több évnyi halasztást jelentett a Testvérlövészek számára. 
 
6. Audiard szabad kezet kapott a producerektől. Amikor a szerzőtársával elkezdtek dolgozni a forgatókönyvön, a regényhez képest komoly változtatásokat hoztak. Ez elsősorban azt érintette, hogy míg a könyv egyértelműen a Sisters tesókról szól, a filmváltozatban az általuk üldözött John Morrist és Hermann Kermit Warmot is velük egyenrangú karakterekké gazdagították.  
 
5. A filmhez a helyszínkeresés 2015-ben vette kezdetét. Audiard a Sisters testvérekhez hasonlóan bejárta az Oregon és San Francisco közti területet. Végül úgy döntöttek, hogy inkább valami újat akarnak, és a filmet francia, spanyol és romániai helyszíneken vették fel, egyetlen képkockát sem rögzítettek belőle Amerikában. 
 
4. Dél-Spanyolországot azért választották, mert a tájai rengeteg hasonlóságot mutatnak a valódi vadnyugati tájakkal, és amúgy is tradicionális westernhelyszín: az európai spagetti westernek nagy részét szintén arrafelé forgatták. 
 
3. Bár a filmen nem feltétlenül látszik, Audiard nem az a rendező, aki mindenben görcsösen ragaszkodik a forgatókönyvhöz. A színészei szerint kifejezetten szereti, ha improvizálnak, és a forgatáson állnak elő valami meglepő újdonsággal. 
 
2. A stáb és a színészek számára különösen izgalmas volt, hogy egy ennyire nemzetközi társaság jött össze: a forgatáson igazi nyelvi őskáosz volt, hiszen beszéltek angolul, spanyolul, franciául, olaszul és románul is a stábtagok. 
 
1. A Testvérlövészek a tavalyi Velence Filmfesztiválon mutatkozott be, pozitív fogadtatásban részesült és díjat is kapott, de sajnos pont a western őshazájában, az Egyesült Államokban nem voltak kíváncsiak rá a nézők. A közel 40 millió dolláros költségvetés negyedét termelte csak vissza. 
 
 
2019.03.25
|
(13 kép)


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.