Kedvenc helyek

Pop Up Sztorik: Bocskor Bíborka

„…az erkélyen is megtalálom a saját tágasságomat…”
A Pesti Est exkluzív interjúja
Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője lemezbemutatóra készül zenekarával. A nagy rohanásban sikerült kissé lelassulni, és körüljárni, milyen inspirációk, gondolatok cikáznak a díva fejében. Itt a tavasz, de egy jó ideje már annak, hogy hatalmas virágokat látni Bíborka közelében.

HANGADÓK – fiatal influenszerek, akik nem csak a zenéjükkel hatnak, de több oldaluk is van, amelyek kevésbé ismertek, ám annál izgalmasabbak, vagy egyenesen meglepőek.

1. A liliomot a szentek jelképeként emeltem be, de a zenekarnak is benne van a lelkületében, hogy ne kézenfekvő dolgokkal – mint például a testiség – operáljunk. Próbálom a tisztaságot képviselni, és még a színművészeti egyetemen tanultam meg azt, hogy nem mindegy, hogy az ember mit enged be az életterébe. A színpad sokkal koncentráltabb helyszín – amit ott létrehozok, az az életembe is beépül. A liliom a nőiséget, a szentséget és a tisztaságot jelenti számomra. 
 
2. Böjtöt tartok – Székelyföldön sokan gyakorolják ezt a fontos húsvét előtti szokást. Mindig is valamilyen megszorítással éltem: tettem magam köré korlátokat, ami segít közelebb kerülni a saját belsőmhöz. Akárcsak a szerzetesek – így a lélek jobban fel tud szabadulni, kreatívabb is lesz. A böjt ilyen – vegán is vagyok, délig például csak gyümölcsöt eszem.  
 
3. Bicikli – várom, hogy elmúljon ez a szeles idő, hogy végigtekerhessek a megszokott útvonalaimon. Szeretek ugyanott menni, mert mindig ad valami újat is. De van olyan is, mikor hirtelen teljesen másképp döntök. Volt, hogy a Fehérvári út végén levő próbatermünkből gondolataimba belefeledkezve hazagyalogoltam a belvárosba, ami legalább 9 km-nyi lassú trapp volt. 
 
4. Tóth Krisztina versei és prózái adják meg az új lemez dramaturgiai ívét; az utóbbi időben a legnagyobb inspirációt ezek a művek jelentették nekünk. Mélység, irónia és egy olyan szemlélődő női álláspont, ami bennem is jelen van, csak sosem próbáltam megfogalmazni. A Kongresszusi Központban történt decemberben, hogy a vadállatok tetemeit említő költeménye, az Idő, idő, idő kapcsán odajött hozzám egy idegen férfi, aki 2006 óta jár a koncertjeinkre. A hatalmas kezével elővette a telefonját és elkezdett évekre visszaseperni fényképeket. Vadász volt, így végig kellett néznem az általa leölt állatok fotóit.  
 
5. A rajongókról azt gondolom, hogy mindenki egyformán más ember. Én egy másik Te vagyok. Ha valaki a részemmé akar válni, vagy kérni szeretne belőlem, akkor adok magamból neki. Nagyon érdekesek és értékesek például a Metróhuzat című dal alatt elöl rendszeresen konfettiesőt szóró fiatalok. Az egyik lány női börtönben dolgozott, a fogvatartottakat felemelő, kreatív programjai voltak – amíg bírta.  
 
6. A zenekarból most egy olyan lemez bukott ki, ami rendkívül mély, és zeneileg is nagyon értékes. Nem tudom, hogy van-e helye a mostani palettán – de nem ez az, ami érdekel minket. Mindig is kerestük a popzene és a négy ember fúziója közti elegyet. Aki a változásainkkal együtt tudott követni minket, az mindig talált értéket, szépséget a dalainkban. Most a március 30-ai lemezbemutatóig minden hétfőn megjelenik egy új szám – van olyan dal, amibe még én is beleborzongok. Szerettünk volna egy pozitívabb, boldogabb anyagot, de ennek nyoma sincsen. Nálunk a szomorúság viszont egyáltalán nem lehúzós. 
 
7. Természet –szeretem, de én az erkélyen is megtalálom a saját tágasságomat. Nagyon madaras helyen élek Budapesten, pedig nem magánházban lakom. Ha eljön a nyár, akkor nagyon kedvelem a 6 órai keléseket, olyankor kimegyek a balkonra meditálni a macskámmal. Csak nézem hajnalban a galambokat; van egy erdélyi szólás is erre: „Menj ki bent!” 
 
8. Székely viccek közül a kedvencem, amikor a legény a könnycseppekről letöri a nyuszikákat. Először megeteti őket hagymával, akik elkezdenek könnyezni, a leeső cseppek pedig összefagynak. Onnan tördeli le a fiú a tapsifüleseket.  
 
Lemezbemutató: Akvárium, március 30., 20h - Vendég: Beck Zoli
 
 
Air
2019.03.25
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.