A 10 legjobb Stephen King-adaptáció

Összeszámolni sem lehet, hányszor adaptálták már filmre a regényeit, de igazán jóból azért nincs annyira sok. Egy tízes lista az új Kedvencek temetője apropóján azért gond nélkül összejött.
10. Bilincsben
R.: Mike Flanagan 
 
A Netflix horrorspecialistája egy megfilmesíthetetlennek tartott regényből hozta ki a maximumot, lévén a sztori nagy részében a hősnő egy ágyhoz bilincselve várja a lassan közeledő halált, miközben lázálmok és hallucinációk gyötrik. Carla Gugino jutalomjátéka. 
 
9. Halálsoron 
R.: Frank Darabont 
 
Ha egyszer valaha börtönbe kerülnénk – persze inkább ne –, akkor adja az ég, hogy olyan börtönőrünk legyen, mint Tom Hanks. Darabont háromórás, hatalmas szívű drámája egy hatalmas emberről és a csoda erejéről szól, miközben végig ott munkálkodik benne az emberi gonoszság is. 
 
8. A holtsáv 
R.: David Cronenberg 
 
Cronenberg a méltán híres testhorrorok után egy könnyebben emészthető témához nyúlt. A balesete után látnokká váló férfi sztorija számos izgalmas morális kérdést feszeget igencsak érdekfeszítő módon, a fiatal Christopher Walken pedig élete egyik legjobb alakításával hálálja meg az izgalmas szerepet. 
 
7. Carrie 
R.: Brian De Palma 
 
A film, ami megnyitotta az utat a Stephen King-adaptációk tömegei előtt. A saját természetfölötti képességeire a szexuális feleszmélésével együtt ráébredő kamasz lány iskolabáli vérengzése még ma is ugyanolyan hatásos, mint negyvenhárom évvel ezelőtt. 
 
6. AZ 
R.: Andy Muschietti 
 
King monumentálisra duzzadt regényéből egyszer már készült egy nem túl acélos tévéfilm, de csak másodjára sikerült beletalálni a tutiba. Az új Pennywise-tól rémálmaink voltak, a gyerekszereplők pedig végig szerethetők és hitelesek voltak, és biztosították, hogy szíve is legyen ennek a sztorinak. 
 
5. Tortúra 
R.: Rob Reiner 
 
A film, amiből kiderül, hogy az írógép is tud gyilkos fegyverként működni. King a saját, rajongókkal és rajongással kapcsolatos paráit álmodta bele a sztoriba, Kathy Bates karakterénél pedig máig sem született félelmetesebb rajongó.  
 
4. A köd 
R.: Frank Darabont 
 
A börtönös drámák után Frank Darabont rendező megmutatta, hogy Kingből a horror is jól áll neki. A vidéki boltra lecsapó gyilkos köd, és az ott magukat elbarikádozó helyiek sztorija tipikus horroralaphelyzet, és a film ügyesen megmutatja, hogy az igazi gonosz nem odakint, hanem köztünk van. 
 
3. Állj mellém! 
R.: Rob Reiner 
 
Minden idők legjobb ifjúsági kalandfilmje a felnövéstörténetek alfája és ómegája, ami egyetlen erdei kirándulás köré építi fel négy gyerek drámáját. Okos, érzelmes, vicces, szívet melengető és szívfacsaró egyszerre. 
 
2. A remény rabjai 
R.: Frank Darabont 
 
A világ legfontosabb filmes adatbázisában, az imdb-n évek óta ez számít minden idők legjobb filmjének, és nehéz ezzel vitába szállni. Ha egy film képes arra, hogy katarzist nyújtson a nézőinek, ráadásul szinte csábít arra, hogy időről időre újranézzük, akkor ott csak annyit tehetünk, hogy megemeljük a kalapunk. 
 
1. Ragyogás 
R.: Stanley Kubrick 
 
Furcsa, hogy listánk élén pont egy olyan film landolt, melyet maga King kimondottan gyűlöl, de a helyzet az, hogy Kubrick nála jobban érzett rá a sztorijában rejlő lehetőségekre. Borzalmas látomás az őrület és a gonoszság elhatalmasodásáról a lehengerlő formában játszó Jack Nicholson főszereplésével. 
 
2019.04.01
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.