A test diadala - Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet

Budapest, Szépművészeti Múzeum, 2019. április 6. - június 30.
Magyarországon első alkalommal találkozhat Michelangelo remekműveivel a közönség a Szépművészeti Múzeum április 5-én nyíló kiállításán. A tárlat a reneszánsz mester és kortársai nyolcvan művét mutatja be.
Michelangelo csaknem harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből és a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból kölcsönzött alaktanulmánya érkezett ide. A budapesti kiállításon látható először az a rajz, amelyet nemrégiben fedeztek fel egy külföldi magángyűjteményben s a tizenéves Michelangelo legkorábbi ismert rajzaként azonosítottak. 
 
Az elsősorban szobrászként, festőként és építészként ismert Michelangelo egyben a 16. század legnagyszerűbb rajzolója is volt. Kortársaihoz hasonlóan műveit ő is papíron készítette elő, így rajzain keresztül bepillantást nyerhetünk remekműveinek alkotói folyamatába is. 
 
A reneszánsz művészeket elsősorban az emberi test ábrázolása érdekelte; Michelangelo művészetének középpontjában a férfiakt állt. A Sixtus-kápolna boltozatán megfestett erőtől duzzadó, dinamikus pózokban megragadott aktjai generációk számára jelentettek inspirációs forrást. Ezért a tárlat fókuszában Michelangelo 29 alaktanulmánya áll: az első ötleteit megőrző, gyorsan papírra vetett skiccektől a művek kivitelezését közvetlenül megelőző, aprólékosabban kidolgozott, befejezett rajzokig. A kiállításon a látogató a mester hírnevét megalapozó legendás műveihez – mások mellett a Sixtus-kápolna mennyezetképeihez, a Medici-síremlékekhez, az elveszett Lédához és az Utolsó ítélethez – készült rajzain keresztül képet alkothat Michelangelo kiapadhatatlan alkotóerejéről és páratlan géniuszáról. 
 
* Fejtanulmány - c. 1529–1530 körül, vörös kréta, 355 × 270 mm, Firenze, Casa Buonarroti, Fondazione Casa Buonarroti, Firenze - fotó: © Associazione MetaMorfosi, Roma
2019.04.01
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.