Egy vagy kettő: bálványfa vs. ecetfa

Könnyen összekeverhető a két fafajta, pedig messziről és közelről is kiszúrható különbségek is fellelhetők rajtuk. Némileg mindkettő kapcsolódik az ecethez, de csak elméletben.
Mindkettő a szappanfavirágúak rendjébe tartozik, de a bálványfa a bálványfafélék családjában, az ecetfa pedig a szömörcefélék családjában található. Ugyanakkor utóbbi nem mérges szömörce, ahogyan amúgy a cserszömörce sem az. Csak szömörceféle! De nézzünk rájuk külön-külön! 
 
A bálványfa sokkal nagyobb 
 
A Kelet-Ázsiában is őshonos fa maximális magassága 25-27 méter is lehet. Latin neve az indonéz alianto szóból származik, mely égig érő fát jelent. Nagyon durván lekörözi az ecetfát ezzel. A növésben lévő bálványfa levelei, ágszerkezete, első ránézésre a virága is nagyon hasonlít az ecetfához. Ha jobban megvizsgáljuk, akkor viszont látszik, hogy a levelei is nagyobbak, akár 60-100 centisek is lehetnek. Virága is másképp fest közelről, mint hasonmásáé: mindkettő sárgászöld ugyan, de a bálványfáé elágazó bugavirágzattal rendelkezik, és vörös színűre válva sokáig a fán marad. A termésük egy amatőr számára is jól felismerhető különbségekkel rendelkezik. Mindkettő vöröses, de a bálványfának lependéke van, melyet a szél visz el pörögve akár kilométeres messzeségekbe. Illetve azért is aggatják rá a másik növény nevét, mert rendelkezik egy jellegzetes, „kissé” kellemetlen szaggal, mely valakit egykor az ecetre emlékeztetett. Hazánkba úgy a 19. század táján jutott el. 
 
A bálványfa lehet, hogy jól mutat, de óvatosnak kell lenni vele. Gyomfa. Nagyon gyorsan szaporodik, elveszi a fényt más növényektől, elfoglalja a helyüket, de gyökereivel még a csöveket, házfalakat is megrongálhatja. Nehéz kiirtani. A fagy sem árt neki, sőt. Ha lehet választani, inkább az ecetfát ajánljuk. 
 
Az ecetfa sokkal ártalmatlanabb 
 
Kezdjük ott, hogy az Észak-Amerikában őshonos fa maximum 10 méteres magasságokba nőhet, de általában 3-4 méter, könnyen terjed, de nem tesz tönkre semmit. Nem mérgező. Az összetett levelek 25-50 centisek, a levélkék maximum 11 centisek szoktak lenni. Ő az a bokorfa, ami ősszel csodálatos lángoló narancsba és vörösbe borul. Virágai ötszirmúak, melyeket fellevél véd, a szirmok szőrösek. A termős virágok tömöttebb, a porzósok pedig lazább bugavirágzatot alkotnak. Biztos, hogy már sokan ismerjük ezt a virágzatot, de a kúpos terméscsomót is, mely mélyvörös, tömött, és a madarak szállítják el belőle a magvakat. A rozsdabarna hajtások érintés útján allergiát is okozhatnak az erre érzékenyeknél. 
 
Leveleit tannintartalmuknak köszönhetően bőr cserzésére használják, terméséből sokak szerint limonádé készíthető, és innen ered a neve is: kissé savanykás az íze. Ugyanakkor mi inkább a jól bevált, citromból készült változatot ajánljuk. Díszfaként csak a múlt században lett divatos Európában, ahova az 1600-as években jutott el, eleinte botanikus kertek szereplőjeként.  
 
Pesti Est-tipp: 
 
Amennyiben vannak kertészkedési ambícióid, azt ajánljuk, hogy kertészetből vásárolj ecetfát. Szereti a napfényt, jól tűri a szárazságot és a városi „levegőt”. Könnyen tudod szaporítani, és jól mutat. És még egy tipp: A bálványfával vigyázz, mert irtó agresszív, minden mást kinyír, és nem tudsz tőle szabadulni. Kész horror. 
 
Szálka Sarolta
2019.04.02
|


Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.