Endívia – a cikória közeli rokona

Az endívia latin neve Cichorium endivia, míg a cikóriáé Cichorium intybus var. foliosum. Ránézésre is különböznek, mégis könnyedén összemossák a kettőt, kijelentve, hogy egy dologról van szó, és ne is aggódjunk ezen tovább. De azért kicsit mégis nézzünk utána!
Hova tartozik, és hogy néz ki? 
 
Az őszirózsafélék családjába, azon belül a cikória nemzetségbe tartozik. A gyökerei vékonyabbak és hosszan nyúlnak le a talajba, akár 160 centisek is lehetnek. De belőle nem készítenek kávét. Föld feletti részeinek megjelenése – miképp a cikóriának is – többféle lehet, hiszen több fajtája van. A tőlevelek lehetnek szélesek és keskenyebbek is, fodrozott szélűek vagy simák, fehéren csíkozottak, vagy épp nem. Találkozhatsz sárgás, zöldes, barnás színű változatokkal is. Művelődni kell, ha kapásból vágni akarod, melyikről van szó. Három fajtát ismerünk jobban: a hajtatott, a fodros szélű és az Escarole-endíviát. Kékes vagy rózsaszín virágai vannak, melyek hímnősek, azaz önmegtermékenyítésre képesek.  
 
Miben rejlik az értéke? 
 
Ízében, vitamin- és ásványianyag-tartalmában. Nem annyira keserű, mint a cikória, inkább a fejes salátához hasonlít az állaga és ízvilága. Üde, zöld és tél végén is friss. Megújulunk tőle lélekben és testben. Vitaminok tekintetében van benne C-, B1-, B2-, P-vitamin (ami nem is vitamin, hanem egy flavonoid glikozid nevű anyag, melyet tud nélkülözni a szervezet, de jót tesz a sejteknek, ha mégis hozzájut), meg karotin is. Ami az ásványi anyagokat illeti, találunk benne foszfort, kalciumot és vasat. Az inulin itt is jelen van, tehát jó kiegészítője a probiotikus táplálkozásnak. Rosttartalma magas. Vízhajtó, étvágygerjesztő hatása van, tisztítja a májat és epeproblémák esetén is alkalmazható növény.  
 
Hogyan együk? 
 
Leginkább nyersen. Salátákba felhasználva esztétikus és finom, vitamindús étel marad. De tálalhatsz a levelekben különböző krémeket, pástétomokat vagy sajtot is. Gyümölccsel együtt is izgalmas előétel. Ha főznéd, a főzelék vagy a krémleves kiváló ötlet, de ugyanúgy töltheted is, ahogy a cikóriát, sőt rakott formában is kipróbálhatod. 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Termesztésekor halványítással (levelek összekötése vagy takarása) elérhető, hogy levelei ne legyenek keserűek, még ennyire sem. Ha biztosra szeretnél menni, tegyél egy kicsi nádcukrot főzés közben a levelekre, így elveheted az esetleges kesernyés ízt. 
 
Szálka Sarolta
2019.04.02
|


Játék
Az Oscar-díjas Robert Zemeckis rendezésében érkezik ez a merész, varázslatos és időszerű film, amely magával ragadó igaz történetet mesél el egy megtört férfiról, aki rádöbben, hogy a művészi kreativitás képes meggyógyítani a lelken esett sebeket.
Balatoni ajánlónk bióban! Badacsonyi futás (meg még sok más helyszínen is), gyenesdiási VW bogártalálkozó, Iszkiri zenekar a siófoki Plázson, Zamárdi B-my-lake és még sok sok program! #badacsony #dulorefutunk #iszkirizenekar #karavankemping #gyenesdias ##vwbogár #bogártalálkozó #bmylake
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.