Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni

Budapest, Central Passage, március 16. - augusztus 31.
Interaktív kiállítás nyílt a Central Passage-ben, a reneszánsz mester, Leonardo halálának 500. évfordulóján. A XV. századi zseni több festményének reprodukciója, valamint közel 60 műszaki találmányának interaktív és kipróbálható makettje, világ körüli turnéja és több százezer látogatója után érkezett Magyarországra.
A budapesti Élményüzem 1000 m2-én levő kiállítás ezúttal nem csak a Mona Lisa festőjeként mutatja be Leonardót, hanem egy saját idejét több száz évvel megelőző, ezerarcú tudósként és zseniként.  
 
A kiállításon a művészetkedvelők Leonardo 23 leghíresebb festményének reprodukcióját egyszerre, együtt csodálhatják meg, VR szemüvegek segítségével pedig bizonyos festményekbe be is léphetnek a látogatók. A reprodukciók eredetijének megtekintéséért keresztül-kasul kellene szelniük Európát a látogatóknak. Az utolsó vacsora Milánóban, az Angyali üdvözlet Firenzében, a Madonna Benois Szentpéterváron, a Hölgy hermelinnel Krakkóban, a Sziklás Madonna Londonban található meg. Az utolsó vacsora című festményének látogatásához ma is hónapokkal korábban kell az időpontot lefoglalni. Övé az utókor által leginkább feldolgozott és ismert portréja cím is, ezt a párizsi Louvre-ban található Mona Lisa című festményével érte el. 
 
A művész nem csupán a festészet vagy a szobrászat iránt érdeklődött: Leonardótól nem állt távol az anatómia, a fizika, az építészet és a zene, ráadásul háborúellenes látásmódjának merőben ellentmondva, számos hadi gépezetet is tervezett híres pártfogói, a Medici család, Sforza herceg és a Borgiák számára. A Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni című kiállításon több tucat fából épült találmánnyal is találkozhat a látogató, melyeket 4 témaköré csoportosítják: hidraulika, mechanika, háborús szerkezetek és repülés. Ezeket egy mai olasz tudóscsoport Da Vinci eredeti rajzai alapján állította össze olyan anyagokból, amik Leonardo idejében is elérhetők voltak. Nagy részüket megérinthetik és ki is próbálhatják a látogatók számítógépes szimulációkkal. 
 
A kiállítás minden nap 09:00-től 20 óráig látogatható! A jegypénztár nyitvatartása: 08:30 és 18:30 között!
 
Cím: 1061 Budapest, Király utca 8-10. földszint, volt Gödör klub (Central Passage épülete)
 
 
2019.04.05
|
(12 kép)


Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Már játsszák a mozik a FOMO - Megosztod és uralkodsz című filmet egy durvára sikerült buli következményeiről. @fomo.amozifilm #moziajanlo #moziajánló #fomo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.