Salátagalambbegy – az exkluzív gyomnövény

Madársalátának vagy mezei salátának is hívják, pedig valójában nem klasszikus saláta, csak akként esszük. Hívják téli cikóriának, de gyökönkécskének vagy aprósalátának is. Majdnem mindenféle környezeti hatást kibír.
A galambbegy származása 
 
Tehát a galambbegy – mi így fogjuk hívni röviden – nem a salátafélék nemzetségébe tartozik, hanem „meglepő” módon a galambbegyfélékébe, azon belül a macskagyökérformák alcsaládjába. Latinul Velarianella. Csoda, hogy még egy leányzót sem kereszteltek e névre, de ami késik, nem múlik. 
 
Valószínűleg már időszámításunk előtt is létezett, de céltudatosan termeszteni csak a 20. században kezdték el. Ma már szinte mindenhol megtalálható, de a mediterrán térségben és Közép-Európában őshonos. Tényleg szinte mindent kibír. Nincs extra igénye termőföld tekintetében, szereti a kellemes félárnyékot, de a tűző napon sem hal ki, hanem szépen növesztgeti leveleit. Azokat az aranyos, kerekded, zöld, ízletes falatokat, melyeket előszeretettel fogyasztunk. A telet is átvészeli, meg se kottyan neki némi fagy. Talán csak a kora tavaszi, nagyobb hőmérsékletingadozás árt neki kissé. Valóban gyomnövény, megtalálható nálunk is számos helyen, főleg bokros területeken, fasorokban, legelőkön, csak általában nem ismerjük fel, és inkább megvesszük a piacon – de talán jó is ez így. A magyar közönség annyira nem favorizálja, pedig a II. világháború után közkedvelt vitaminforrás volt. Tőlünk délebbre imádják a népek, Franciaország a legnagyobb termesztő. Olaszország és Hollandia is beszállt a ringbe, de Svájcban is nagy népszerűségnek örvend a fogyasztók körében. 
 
Kora tavaszi vitaminbomba 
 
Talán azért nevezték így el, mert a galambok, tyúkok is csipegetik ezeket a levélkéket – olvasható Rácz János Növények enciklopédiája című tanulmányában. Ahogy a következő is: német területen skorbutfű a neve, melyből egyértelműen kiderül, hogy magas a C-vitamin tartalma. 
 
Már a harsányzöld és cuki levelek látványa is jó hatással van ránk, íze különleges, dióra emlékeztető árnyalattal. B-vitamint is, vasat, folsavat, magnéziumot, cinket tartalmaz, valamint gazdag káliumban. Ahogy többfajta leveles zöldség, ez is jót tesz az emésztésnek és erősíti az immunrendszert. Sokféle primőrrel keverhető, de gyümölcsökkel, magvakkal mixelve is finom. Érdemes hozzá sajtot és/vagy salátaöntetet kínálni. 
 
Pesti Est-tipp: 
 
A friss galambbegyet maximum 1-2 napig tárold a hűtőben, mihamarabb fogyaszd el, így vitamindús zöldséghez jut a szervezeted. Csípd le a gyökérmaradványokat, ha maradtak rajta, mosd meg, és megeheted magában, feta sajttal, vajas kenyérre helyezve, pizzára pakolva, vagy salátába keverve. Valamint ismerd meg a Galambbegyről szóló Grimm-mesét. Jó étvágyat és jó szórakozást! 
 
Szálka Sarolta
2019.04.09
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.