Kedvenc helyek

Boban Markovics Orkestar: Mrak

Megjelenés dátuma: 2019. április 1.
est.hu:
7/10
|
olvasói
(0)
[ world music ] A Balkán AC/DC-je kőkeményen menetel tovább. Megszámlálhatatlan kiadvánnyal és kollaborációval a háta mögött, elpusztíthatatlanul masírozik a kompánia a kitörő örömmel és örvénybe rántó bánattal kikövezett, jól kitaposott délszláv úton.
Sötétséget jelent a lemez címe, mely egy vándor hazatérését példázza, szeretettől ragyogó otthonába. Szívünket külön megdobogtatja, hogy Budapest szépségei csillognak az albumot felvezető, pazar dunai hajós klipben. 
 

 
Tiszteletre méltó dolog, hogy az emblematikus szerb zenekarvezető a bevált recepten hajlandó variálni, és ettől még elevenebb lesz a produkció is. Elektronikus effektekkel és EDM-et idéző ütemekkel bolondították meg a világzenés hangzást, ám a Kusturica-mozik hamisítatlan életérzése továbbra is tetten érhető maradt.  
 
A 2018-as évet - jó szokásukhoz híven - folyamatos utazással töltötték, így barangolva született meg a 44 percnyi anyag 12 dala. A rezes hagyományból eredeztethető a kompozíciók zöme, melyekről a port a zenész dinasztiából származó, 54 éves ikonikus trombitás fújta le. Ám akad saját élményből táplálkozó bulihimnusz is, a Djobi Djoba című tételt pedig a Gipsy Kings tette világslágerré. Az Ederlezit most a bolgár Alexandra Borisova hangján hallhatjuk, akivel Szófiában szokott színpadra lépni a banda.  
 
Kiadó: Fonó
Air
2019.04.12
|


Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.