Kedvenc helyek

Boban Markovics Orkestar: Mrak

Megjelenés dátuma: 2019. április 1.
est.hu:
7/10
|
olvasói
(0)
[ world music ] A Balkán AC/DC-je kőkeményen menetel tovább. Megszámlálhatatlan kiadvánnyal és kollaborációval a háta mögött, elpusztíthatatlanul masírozik a kompánia a kitörő örömmel és örvénybe rántó bánattal kikövezett, jól kitaposott délszláv úton.
Sötétséget jelent a lemez címe, mely egy vándor hazatérését példázza, szeretettől ragyogó otthonába. Szívünket külön megdobogtatja, hogy Budapest szépségei csillognak az albumot felvezető, pazar dunai hajós klipben. 
 

 
Tiszteletre méltó dolog, hogy az emblematikus szerb zenekarvezető a bevált recepten hajlandó variálni, és ettől még elevenebb lesz a produkció is. Elektronikus effektekkel és EDM-et idéző ütemekkel bolondították meg a világzenés hangzást, ám a Kusturica-mozik hamisítatlan életérzése továbbra is tetten érhető maradt.  
 
A 2018-as évet - jó szokásukhoz híven - folyamatos utazással töltötték, így barangolva született meg a 44 percnyi anyag 12 dala. A rezes hagyományból eredeztethető a kompozíciók zöme, melyekről a port a zenész dinasztiából származó, 54 éves ikonikus trombitás fújta le. Ám akad saját élményből táplálkozó bulihimnusz is, a Djobi Djoba című tételt pedig a Gipsy Kings tette világslágerré. Az Ederlezit most a bolgár Alexandra Borisova hangján hallhatjuk, akivel Szófiában szokott színpadra lépni a banda.  
 
Kiadó: Fonó
Air
2019.04.12
|


Játék
Menyhárt Jenő és ikonikus zenekara régi és új dalokkal hangol az ünnepekre.
Színdarab készült a Szpasszkij–Fischer sakkmeccsből. Az 1972-es világbajnoki szovjet-amerikai döntőt a hidegháború közepén játszották Izlandon. Sosem látott figyelem kísérte a meccset, a londoni Hampstead Theatre viszi színre az ?évszázad sakkmeccsét". #szinhazajanlo #szpasszkijfischer #spasskyfischer #sakkmeccs #sakkszinhaz #sakkvb #hideghaborustortenet #háborústörténetek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.