Így készült a Hotel Mumbai

Az európai ember hajlamos az Afrikában vagy Ázsiában történt terrorista merényleteket egy legyintéssel elintézni, mondván messzi vannak, és arrafelé úgyis rengeteg hasonló történik. A Hotel Mumbai közelebb hozza hozzánk azt, ami a híradásokban olyan távolinak tűnt. Belestünk a színfalak mögé.
10. A Hotel Mumbai azon a 2008-as terrortámadás-sorozaton alapul, amit pakisztáni szélsőségesek egy csoportja (tízen voltak) hajtott végre az indiai metropoliszban. 12 koordinált lövöldözést és bombatámadást szerveztek meg, amiben összesen 164 ember hunyt el, és 308-an megsebesültek. Az egyik leghíresebb célpont a Taj Mahal Palace & Tower Hotel volt. 
 
9. A Taj Mahal Hotel belsőit nem az eredeti szállodában vették fel, hanem Ausztrália déli részén, az Adelaide stúdióban. 
 
8. A Hotel Mumbai több száz órányi videóra rögzített interjún alapul, amit az alkotók a túlélőkkel és a szemtanúkkal készítettek. A hatóságok a stáb rendelkezésére bocsátották az egyetlen élve elfogott terrorista kihallgatását bemutató videofelvételt is. 
 
7. A filmet végül egy elsőfilmes rendező, Anthony Maras dirigálhatta, aki a forgatókönyv társírójaként is közreműködött. 
 
6. A filmben az alábbi nyelveken mind beszélnek: angol, hindi, urdu, pandzsábi, orosz, perzsa, görög, marathi és arab. 
 
5. A terroristák egymással folytatott telefonbeszélgetéseiről transzkript született, melyet az alkotók is megkaptak: a szélsőségesek filmben hallható beszélgetéseinek nagy része szó szerint idézi meg a szájukból elhangzott mondatokat. 
 
4. A filmhez eredeti felvételeket is használtak, amiket a 2009-es, Emmy-jelölt dokumentumfilmből, a Surviving Mumbaiból kölcsönöztek. 
 
3. A babysitter szerepére Teresa Palmer ausztrál színésznőt nyerte meg a rendező, ám ő kénytelen volt kilépni a produkcióból nem sokkal a forgatás kezdete előtt, mivel kiderült, hogy terhes. A beugró Tilda Cobham-Hervey lett. 
 
2. A film egyik főszereplője, Dev Patel leginkább az Oscar-díjas Gettómilliomos című moziból ismert. Annak a filmnek a végén egy nagy táncjelenet látható a mumbai pályaudvaron. A terroristák pont azon a platformon támadták meg az embereket, ahol azt a híres táncjelenetet felvették.  
 
1. Az eredeti terv szerint a támadások tízéves évfordulóján, 2018 novemberében mutatták volna be a filmet, akkor még abban a reményben, hogy komoly esélyes lehet a 2019-es Oscar-gálán. Csakhogy a film szeptemberi, Torontói Filmfesztiválos premierjén kiderült, hogy nem lesz belőle Oscar-esélyes, így változtattak a stratégián, és inkább tavasszal küldték mozikba a filmet. 
 
2019.04.15
|
(10 kép)


Film premierek

Az oroszlánkirály

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Az oroszlánkirály 3D

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Yao utazása

francia-szenegáli vígdráma, 103 perc, 2019

Senki többet

amerikai dokumentumfilm, 98 perc, 2018

Nicky Larson - Ölni vagy kölni?

francia akcióvígjáték, 91 perc, 2018

Fehér éjszakák

amerikai horror, 147 perc, 2019

Anna

francia akcióthriller, 119 perc, 2019
Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.