Így készült a Hotel Mumbai

Az európai ember hajlamos az Afrikában vagy Ázsiában történt terrorista merényleteket egy legyintéssel elintézni, mondván messzi vannak, és arrafelé úgyis rengeteg hasonló történik. A Hotel Mumbai közelebb hozza hozzánk azt, ami a híradásokban olyan távolinak tűnt. Belestünk a színfalak mögé.
10. A Hotel Mumbai azon a 2008-as terrortámadás-sorozaton alapul, amit pakisztáni szélsőségesek egy csoportja (tízen voltak) hajtott végre az indiai metropoliszban. 12 koordinált lövöldözést és bombatámadást szerveztek meg, amiben összesen 164 ember hunyt el, és 308-an megsebesültek. Az egyik leghíresebb célpont a Taj Mahal Palace & Tower Hotel volt. 
 
9. A Taj Mahal Hotel belsőit nem az eredeti szállodában vették fel, hanem Ausztrália déli részén, az Adelaide stúdióban. 
 
8. A Hotel Mumbai több száz órányi videóra rögzített interjún alapul, amit az alkotók a túlélőkkel és a szemtanúkkal készítettek. A hatóságok a stáb rendelkezésére bocsátották az egyetlen élve elfogott terrorista kihallgatását bemutató videofelvételt is. 
 
7. A filmet végül egy elsőfilmes rendező, Anthony Maras dirigálhatta, aki a forgatókönyv társírójaként is közreműködött. 
 
6. A filmben az alábbi nyelveken mind beszélnek: angol, hindi, urdu, pandzsábi, orosz, perzsa, görög, marathi és arab. 
 
5. A terroristák egymással folytatott telefonbeszélgetéseiről transzkript született, melyet az alkotók is megkaptak: a szélsőségesek filmben hallható beszélgetéseinek nagy része szó szerint idézi meg a szájukból elhangzott mondatokat. 
 
4. A filmhez eredeti felvételeket is használtak, amiket a 2009-es, Emmy-jelölt dokumentumfilmből, a Surviving Mumbaiból kölcsönöztek. 
 
3. A babysitter szerepére Teresa Palmer ausztrál színésznőt nyerte meg a rendező, ám ő kénytelen volt kilépni a produkcióból nem sokkal a forgatás kezdete előtt, mivel kiderült, hogy terhes. A beugró Tilda Cobham-Hervey lett. 
 
2. A film egyik főszereplője, Dev Patel leginkább az Oscar-díjas Gettómilliomos című moziból ismert. Annak a filmnek a végén egy nagy táncjelenet látható a mumbai pályaudvaron. A terroristák pont azon a platformon támadták meg az embereket, ahol azt a híres táncjelenetet felvették.  
 
1. Az eredeti terv szerint a támadások tízéves évfordulóján, 2018 novemberében mutatták volna be a filmet, akkor még abban a reményben, hogy komoly esélyes lehet a 2019-es Oscar-gálán. Csakhogy a film szeptemberi, Torontói Filmfesztiválos premierjén kiderült, hogy nem lesz belőle Oscar-esélyes, így változtattak a stratégián, és inkább tavasszal küldték mozikba a filmet. 
 
2019.04.15
|
(10 kép)


Film premierek

Látomás

francia-japán filmdráma, 109 perc, 2018

Vízipók-csodapók - Felújított filmváltozat

magyar animációs film, 72 perc, 1983

Mia és a fehér oroszlán

dél-afrikai-francia-német családi film, 98 perc, 2018

Interjú Istennel

amerikai misztikus dráma, 97 perc, 2018

Hotel Mumbai

amerikai-ausztrál történelmi dráma, 125 perc, 2018

Ferenc pápa – Egy hiteles ember

amerikai-svájci dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Egy nő fogságban

magyar dokumentumfilm, 89 perc, 2018

A gyászoló asszony átka

amerikai horror, 93 perc, 2019

Csodapark

amerikai-spanyol animációs film, 85 perc, 2019
Játék
Négy évet kellett várniuk a rajongóknak az Ivan & The Parazol legújabb lemezére.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.