Kedvenc helyek

Pop-Up Stories: Vitáris Iván

„mérföldekkel jobban szól”
A Pesti Est exkluzív interjúja
Lemezbemutatóra készül az Ivan & The Parazol, akik négy, rendkívül intenzív év alatt rakták össze az Exotic Post Traumatic című, negyedik korongjukat. A május 3-ai, akváriumbeli debütön az elejétől a végéig fog elhangzani a letisztult, feelinges anyag. Az Amerikában, nem is akárhol felvett tíz dalt és születésük körülményeit járjuk körül Vitáris Iván frontemberrel.
1. Már egy hónapja boltokban van a lemez, melynek az artworkje gyakorlatilag az album kettőségére reagál. Egyszerre vidám és szomorkás – pezsgőt bontunk egy olyan szituációban, amikor annak helye nincsen, és a képen az arcunkon is látszik, hogy idézőjelben próbáljuk átküzdeni magunkat ezen a helyzeten. Nagyon sokan jelezték, hogy mérföldekkel jobban szól, mint az eddigi anyagaink. Főleg lemezen hallgatva. Ennek külön örülök, mert rengeteg időt, energiát és pénzt áldoztunk arra, hogy számunkra tetsző eredményt kapjunk. 
 
2. A glam rock, a 70-es évek hard rockja, a sima punkzenék és rengeteg blues meg country hatott ránk. Ebből jött létre ez a koktél, amit Exotic Post Traumaticnak neveztünk el. Nagyon sok hatás ért minket, és formálta azt, hogy milyen legyen ez a korong. Én külön örülök annak, hogy a gitár nagyobb teret kapott, és születtek olyan dalok, amiben a klasszikus értelemben vett gitárhősködés is lezajlik. 
 
3. Kaliforniában rögzítettük az új dalokat – furcsa és szomorú is, amikor mondjuk a strip (a sétány, ahol a hírességek csillagai vannak) egy adott szakaszán még csillogás van és minden jó, aztán egy másikon már emberek fekszenek a csillagokon, és mondjuk az estét is ott töltik... Ez a kettőség Los Angelesben és szerintem a lemezben is benne van. De a város nagy hatással volt ránk. A lazaság, az idő, a tenger, az, hogy szinte bármit lehet. Ezek most ilyen szólamoknak tűnhetnek, de tényleg így van.  
 
4. Az EastWest stúdiót sokszor úgy kezelik az emberek, mintha valami látványosság lenne. Nem olyan, mint az Empire State Building, vagy a Niagara-vízesés. Ez egy munkahely, és azután, hogy beléptél oda, a lényeg, hogy a maximumot hozd ki abból, ami miatt odamentél. Lehetsz a világ legfelkapottabb, leghíresebb stúdiójában, ha a dal nincs benned és nincs inspiráció, azon az EastWest sem segít. Szóval persze elsőre az ember leül a nagyteremben, és végiggondolja, hogy milyen egy megszentelt hely ez – és aztán dolgozik. Ettől volt tökéletes, ott minden azt szolgálta, hogy az ember alkotni tudjon. A konyhától kezdve a nagyfeljátszón át a szalagos magnókig. 
 
5. A művészetek folytatólagosságának velejárója az újraértelmezés, a már meglévő elemekből való táplálkozás. A forrás pedig maga a művész – aki üzenetét ilyen vagy olyan formában adja át. Ha ma az egy rockdal torzított gitárral, akkor azon, ha holnap egy countrydal csak négy énekkel, akkor meg úgy. A „forrás” lehet kimeríthetetlen. Végülis így is értelmezhető az exotic szó, de alapvetően a címben nem a zenei világra utalunk, hanem azokra a dolgokra, amilyen körülmények között született a lemez.  
 
6. Kollaboráltunk a Crystal Fighters zenekar énekesnőjével, Ellie Fletcherrel. Professzionális zenész, non plusz ultraként pedig a producerünk felesége, szóval egyszerűen ment – mondhatni! Sok zenész van, akit nagyon nagyra becsülünk, tőlük minden visszajelzésnek nagyon örülünk. Nekünk fontos az, hogy a gyökereinkkel legyen kapcsolatunk. Tudjuk, hogy honnan jövünk, és hová megyünk. Rengeteg értékes tapasztalat és tudás vész el akkor, ha az ember nem jár nyitott szemmel és veszi észre, hogy elődei például már szembesültek azokkal a dolgokkal, amikkel mi is... 
 
7. A poszttrauma kifejezés szerepel a címben – amihez elsősorban Tarnai János betegsége kapcsolódik. Kiírtuk magunkból dalok formájában az egészet. Ez lendített vissza minket a normalitás felé. Gyakorlatilag érezhető, hogy beérett az a zenei elképzelés, amivel indult ez az egész zenekar. Megszólalunk élőben is úgy – köszönhetően a körülöttünk dolgozóknak – ahogyan kell, és el is tudjuk már úgy játszani a dalokat, ahogyan kell. 
 
8. Ha Európában lépünk fel, mindenkit szívesen látunk a koncertjeinken. Azt, hogy a kinti magyarok mennyire keresnek minket, nem tudom. Sok hazánkbelivel találkozunk világszerte, nagyon sokan segítettek is nekünk, amiért hálásak vagyunk, szóval ezek mind jó élmények. Ez is érdekes – talán mondható –, hogy a legendás beatgeneráció egy része is kíváncsi ránk, ami nagyon megtisztelő. Egyre több olyan embert látunk a közönségben, aki anno még lllés klub-os volt, vagy járt Syriusra. Ezek nagy dolgok. Az album végigjátszása mögött pedig az a koncepció rejlik, hogy milyen jó is az, amikor egy zenekar élőben is megszólaltat egy lemezt az elejétől a végéig ugyanúgy, ahogy az a korongon is hallható.  
 
Lemezbemutató: május 3., Akvárium Klub, 20h 
Air
2019.04.21
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.