Budapesti Nemzetközi Vásár egykor és ma

Ma nem is ezen a néven ismerik a fiatalabbak, mivel már számos szakmai alkiállítás nőtt ki az egykori hatalmas BNV-ből, melynek szintén megvoltak az előzményei a Városligetben. 1925. április 18-a az a jeles nap, amikor a szakmai vásárt a jól ismert Budapesti Nemzetközi Vásár névre keresztelték.
Hol volt, hol nem volt? 
 
A vásár az 1896-os Millenniumi Ezredéves Kiállítás című eseményből született meg, amelyet a Hősök terén tartottak. Ez még kimondottan kiállítás funkciót látott el, a megnyitón megjelent Ferenc József és családja. Ebben az időben épült fel a Műcsarnok és a Vajdahunyad vára is. Az első magyar árumintavásárt 1906-ban vezényelték le a Vigadó földszinti ruhatárában Márciusi Vásár néven. Nos, ez nem volt túl hatalmas belső tér, így a következő évben már tágasabb helyszínt kerestek a fokozott érdeklődés okán is. 1907-ben rátaláltak a Városligetre, ahol pavilonokban mutattak be egyre többféle árut, melyeket itt nem lehetett megvásárolni, csupán nézegetni és vágyni rá. 1945-ben aztán a vásárt a mai Récsei Center helyén tartották, egy évre rá pedig az akkor állatok nélküli Állatkertben, mert a Városligetben álló pavilonok a háború során tönkrementek.
 
1950 után ötéves szünet állt be, Rákosi nem látta semmi hasznát a dolognak, így csak 1955-től szervezték újra meg az eseményt még mindig a Városligetben. 1974-ben született meg a döntés, hogy átköltöztetik a híressé vált programot Kőbányára, a mai Hungexpo területére, ahol egyre több magyar és külföldi kiállító mutatta meg fantasztikus termékeit. 
 
Hogy is nevezzelek? 
 
Az Ezredéves Kiállítással induló történet tehát a Márciusi Vásárral folytatódott a Vigadóban, amely az első magyar árumintavásár volt, ahol akkor még csak a Fővárosi Kereskedők Egyesülete papír szakosztálya állította ki termékeit. Innen aztán 1907-ben a Városligetbe költözött, ahol eleinte csak néhány újabb szakma mutatkozhatott be három napon át, 1911-ben 29 szakterület képviselői voltak jelen. 1913-tól a Tavaszi Vásár néven futó projekt szervezését a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara vette át. 1914-ben pedig már nem csupán a magyar szakemberek vettek részt a vásáron, hanem más nemzet fiai és lányai is. És mivel ebben az évben éppen Bulgáriából és Törökországból jöttek, az esemény elnevezése Keleti Vásár lett. Aztán kitört a háború, ennek ellenére a következő ilyen címmel megrendezett esemény 1918-ban volt, majd 1920-ban a XI. Árumintavásárral folytatódott, amely 1922-re Budapesti Árumintavásárrá változott.
 
Mindig voltak kételkedők, de a kiállítások kimutathatóan jót tettek a kapcsolatoknak, az idegenforgalomnak és a kereskedelemnek is. És akkor 1925-ben végre megszületett a ma is ismert Budapesti Nemzetközi Vásár elnevezés, mert ekkorra már egyértelművé vált, hogy a program sokkal színesebb, gazdagabb és eredményesebb, ha nem csupán a magyar gyártók mutatkozhatnak be a keretei között. 1992-ben volt az utolsó tavaszi BNV, ’93 óta ebben a formában a kiállítás megszűnt, helyét évente több szakmai vásár vette át, melyek a Hungexpo szervezésében valósulnak meg. 
 
Futurisztikus megoldások 
 
Akkoriban legalábbis egy-egy újítás annak számított. Először is a Városligetben felállított pavilonok voltak modernek és izgalmasak a közönség számára, ahová eleinte csak a szakma képviselői, művelői lehettek. „Jövővárosnak” nevezték ezt a különleges miliőt, ahol nemzeti és ágazati pavilonok várták az érdeklődőket (elektronikai, alumínium-, élelmiszer-, könnyű-, nehéz- és vegyipari).
 
A Petőfi Csarnok is, mely 2015-ig szórakoztató központként működött, ekkor épült meg egyik kiállítói helyként. A Városligetben található domb pedig nem geológiai képződmény, hanem az egykori pavilonok temetője. Kicsit leásva a földbe, tuti vasbetonra bukkanunk.  
 
Forrás: Magyar Nemzeti Digitális Archívum 
Szálka Sarolta
2019.04.16
|
(23 kép)


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.