Rukkola vagy borsmustár?

Mindegy, ez tényleg ugyanaz a fűszer- és gyógynövény, csak más néven. És ez még nem az összes, írják itthon rukolának, rucolának is, de az olaszok is többféle módon becézik: rukkoli, rukola vagy alugura.
A trendi saláta 
 
A káposztafélék családjába tartozó növényt illik szeretni, mert menő és egyben egészséges, de ennek ellenére sokan nem csípik, pont azért mert kissé csípős. Alapvetően a mediterrán területeken termett, de mára ez is szinte mindenhol megtalálható lett. Az Antarktiszon még nem, de ahogy globálisan melegedünk, nem lehet tudni, merre terjed tovább. Magyarországon a borsmustár már ismert volt a XX. század közepe táján, de valahogy nem alakult ki körülötte komolyabb gasztrokultúra. Érdeklődés hiányában feledésbe merült. Olyannyira, hogy elkönyvelt gazként irtották is a földeken. Nem annyira régen került ismét az előtérbe nálunk is, kesernyés, pikáns íze sokakat magával ragadott.  
 
Tavasszal csírázó, nyár eleji egyéves növényről van szó, melynek orsógyökérzete van. Maximum egyméteresre nő, és vagy mindenhol szőrös kissé, vagy éppenséggel tök kopasz – kinek a pap, kinek a papné. Levelei messziről felismerhetők: lantosan szeldeltek – imádatos a szaknyelv –, de lehetséges, hogy a legfelsők nem azok, hanem épek, vagy csak finoman fogasak. Virágai bíbor, ibolya, sárga, fehér vagy krémszínűek lehetnek. Könnyen termeszthető, gyorsan szaporodik, de nem gond az eltávolítása sem, ha nem szívesen látott vendég. 
 
Valóságos életelixír 
 
A szervezetünk számára rengeteg hasznos anyagot tartalmaz. Gazdag rostokban, így az emésztést is segíti. A rák megelőzésében is lehet szerepe a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően, tisztítja a vért, és a vesét is, mivel nagy része víz. Így aztán hidratál is – a kánikulában nem csupán vitamin-, hanem szuper folyadékforrás, ha unod a görögdinnyét. Gyulladáscsökkentő, csont- és immunrendszert erősítő hatással bír. Vizsgák idején, vagy egyéb szellemi kihívások alkalmával is hasznos, mivel javítja a memóriát a benne lévő B-vitaminoknak hála. Vágyfokózó hatást is tulajdonítanak neki, ugyanis emeli a tesztoszteronszintet, de ez nem jelenti azt, hogy kinő tőle a szakállad. 
 
Gasztronómiai lehetőségek 
 
Ínycsiklandó finomságok készíthetők általa, izgalmas íze feldobja a salátákat, a tésztaételeket. Főleg frissen ajánlott a fogyasztása, így tehető például főtt burgonya, cékla mellé is, de a gombával társítva is érdekes ízkompozíciót kapunk. Sajtokkal is kiváló, főleg a fetát, a kéksajtot kedveli, de baconnel vagy sonkával tálalva is zseniális. Pestóként is elkészíthető, amelyet kenyérre kenhetünk, vagy főtt tésztához keverhetünk. Tehetjük üdén pizzára ízként, levesre díszként, húsok mellé vagy rizottóhoz is. 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Készíts pestót: hántolt napraforgómagot piríts meg, majd a rukkolát aprítsd fel, tegyél hozzá préselt fokhagymát, némi sót, hidegen sajtolt olajat (lenmag-, dió-, chiaolaj), majd turmixold össze. Egy tiszta, zárható befőttesüvegbe tedd. Hűtőben eláll 2-3 hétig.  
Szálka Sarolta
2019.04.23
|


Játék
Egy nap Maggie, a tinédzser megkéri Sue Annt, a magányos nőt, hogy vegyen neki és pár barátjának piát, és Sue Ann kapva kap az esélyen, hogy szert tegyen pár gyanútlan, ám nála fiatalabb barátra.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.