William Blake-kiállítás a Tate Britain-ben

London, Tate Britain, 2019. szeptember 11.-2020. február 2.
William Blake angol költő, festő, grafikus, nyomdász festményeiből és grafikáiból nyílik kiállítás szeptemberben a londoni Tate-ben.
Blake (1757-1827), aki életében költőként és képzőművészként is gyakorlatilag ismeretlen volt – haláláig kevesebb mint harminc példányt tudott eladni Az ártatlanság és a tapasztalás dalai című versesköteteiből és a festményeiből készült egyetlen szólókiállítása is bukás volt – végre mint képzőművész is méltó helyére kerülhet a Tate Britainben szeptemberben nyíló kiállításának köszönhetően.
 
A kiállításon több mint háromszáz mű lesz látható, köztük a feleségéről, Catherine-ről készült portrék, a művész egyetlen önarcképe, valamint annak a 19 darabból álló akvarellsorozatnak a darabjai, amit 2001-ben, 165 év után találtak egy glasgow-i antikváriumban. Az eltűnt festményeket darabonként ötven fontért vásárolta meg két gyűjtő, majd hétmillió dollárért adták el őket 2006-ban.
 
Martin Myron, a kiállítás egyik kurátora a Guardiannek elmondta, a kiállítás arra próbál rávilágítani, hogy Blake-et valójában a képzőművészet foglalkoztatta leginkább: „Képzőművésznek tanult, képzőművészként élt, napközben rézkarcokat készített, este festett és a saját nyomatait készítette. A költészet valami olyasmi volt, amivel az éjszaka közepén foglalkozott.”
2019.04.29
|


Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
A héten még látogatható a szürrealista kiállítás az MNG-ben. A szürrealista mozgalom Magritte-tól Dalíig. Válság és újjászületés 1929-ben. #salvadordali #renemagritte #szurrealista #szurreal #kiallitasajanlo #kulturalisajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.