Törőcsik Franciska a TÁP Színház monodrámájában

Törőcsik Franciska alakításában láthatjuk hamarosan a TÁP Színház legújabb, Anonyma – Nő a háborúban című monodrámáját, Papp Bojána rendezésében.
Az előadást az Anonyma: Egy nő Berlinben című történelmi monográfia ihlette, amely egy harmincas évei elején lévő értelmiségi nő naplójegyzeteiből áll össze. A névtelenségbe burkolózó író szikáran, önsajnálat nélkül, sőt humorral, megdöbbentően modern nyelven, a háborús hétköznapokra fókuszálva meséli el az 1945. április 20. és július 22. között történt berlini eseményeket, amikor a Vörös Hadsereg tömegével erőszakolta meg a városban maradt német nőket. Ez a gyakorlat szerte Európában, így Magyarországon is elterjedt volt, s nemcsak a Vörös Hadsereg, de minden harcoló fél kivette belőle a részét, s erről nagyon kevés fennmaradt tanúvallomás, adat, emlékezés maradt fent.
 
A regény első és második németországi megjelenése között ötven év telt el, de míg az első megjelenés hatalmas társadalmi felzúdulást váltott ki, és a könyv betiltásra került, addig a kétezres évek elején 19 hétig vezette a német sikerlistákat. A regényből Európában először készül színpadi mű. 
2019.04.29
|


Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.