A 10 legjobb csaló- és szélhámosfilm

A héten a Csaló csajok A Riviéra vadorzói újrájaként fut be a magyar mozikba, tökéletes apropóul szolgálva a filmes alzsánerek legszórakoztatóbbikának, a csalós moziknak a kivesézését. Szerintünk ez a tíz legjobb.
10. The Brothers Bloom - Szélhámos fivérek 
R.: Rian Johnson 
 
A Bloom testvérek nem kisstílű szélhámosok, ők a nagy halakra utaznak. Egy utolsó, nagy melót akarnak végrehajtani, még mielőtt idejekorán nyugdíjaznák magukat: egy gazdag örökösnőt visznek el romantikus utazásra. Félelmetesen stílusos és csábítóan játékos mozi Rachel Weisz-szel, Mark Ruffalóval és Adrien Brodyval a főszerepben. 
 
9. Amerikai botrány 
R.: David O. Russell 
 
A nagymenő Irving Rosenfeld bárki hasába képes lyukat beszélni, ez alól talán csak az FBI jelent kivételt. A hatóság emberei ugyanis arra kényszerítik főszereplőnket, hogy az oldalukra állva verje át a maffiát egy elképesztően rizikós húzással. Oscar-díjas színészek egész garmadája állt rendelkezésére David O. Russellnek, hogy bemutassa a hetvenes évek egyik legnagyobb átverését. 
 
8. I Love You Phillip Morris 
R.: Glenn Ficarra, John Requa 
 
A film teli van hihetetlen dolgokkal, de mind közül a leghihetetlenebb, hogy igaz történet alapján készült. Egy hetero zsaruból lett meleg szélhámos sztorija, és ugyan ez a része is izgalmas, de az I Love You Phillip Morris legalább annyira szerelmesfilm, mint csalós mozi. Hősünk ugyanis a börtönben ismeri meg szívszerelmét, akihez annyira ragaszkodik, hogy akár még az elfogását is kockáztatja miatta. Jim Carrey és Ewan McGregor szép pár. 
 
7. Maverick: Halálos póker 
R.: Richard Donner 
 
Egy ötvenes évekbeli sorozat éledt újjá a kilencvenes években, és ugyan sok híresebb és népszerűbb filmje van Richard Donner rendezőnek, szórakoztatóbb aligha. A vadnyugat hamiskártyásainak és legnagyobb csalóinak össznépi pókerbajnoksága és az oda vezető út ritka nagy élvezet. Mel Gibson fullban tolja a sármot, Jodie Foster pedig a bájt. 
 
6. A hal neve: Wanda 
R.: Charles Crichton, John Cleese 
 
Egy sikeres rablás után a részt vevő rablók mindent megtesznek azért, hogy egymást átverve, simliskedések sorozatával kaparintsák meg maguknak a zsákmányt. A Monty Python két zsenije, John Cleese és Michael Palin lazán hozza az idiótát, és ebben Jamie Lee Curtis és Kevin Kline kettőse is felnő hozzájuk.  
 
5. Svindlerek 
R.: Stephen Frears 
 
Mi rossz van abban, ha az ember csalók családjába születik? Hogy nem bízhat meg senkiben, és folyton azon kell agyalnia, hogy a családtagjai milyen galád módon próbálják meg átvágni. Stephen Frears mozija csodás hármas játékra ad lehetőséget Annette Beningnek, Anjelica Hustonnak és John Cusacknak. 
 
4. Eredet 
R.: Christopher Nolan 
 
DiCaprio kétszer is a listánkon, bár ezúttal nem egyedül dolgozik: csapatával egy álommegosztó technológiával próbálnak elhelyezni egy ötletet egy multicég CEO-jának agyában. Csakhogy ez a film a csalós mozi mellett egy sötét love story is egyben, és ez a kettő együtt gyilkos kombináció. 
 
3. Trükkös fiúk 
R.: Ridley Scott 
 
Roy Wallernek van egy pár kényszeres mániája, ám emellett profi csaló, aki úgy húzza le az embereket pénzzel, hogy azoknak még pislogni sincs idejük. Azonban még a legjobb csalókat is átverheti egy… náluk is jobb csaló. Nicolas Cage karrierjének egyik legjobb alakítása. 
 
2. Kapj el, ha tudsz 
R.: Steven Spielberg 
 
Az utolsó igazán zseniális Spielberg-filmben a mester már-már jazzes lazasággal vitte filmre az ifjabbik Frank Abagnale történetét, aki 19 éves korára már dollármilliókat tulajdonított el, és amikor elfogták, a képességeit más csalók leleplezésére használták. DiCaprio csibészes bája és Tom Hanks becsületes amerikai képe együtt verhetetlenek. 
 
1. A nagy balhé 
R.: George Roy Hill 
 
Mi kell igazán egy jó csalónak a sikerességhez? Sárm és meggyőzőkészség. Ebből a kettőből biztosan nem mértek szűk marokkal Paul Newmannek és Robert Redfordnak, akik a létező legnagyobb csalást eszelik ki ebben a filmklasszikusban, ami a csalós mozik alfája és ómegája. 
 
 
2019.05.06
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.