Egy vagy kettő: erdei szamóca vs. indiai szamóca

Határozottan kettő, ahogyan az lenni szokott ebben a sorozatban. Az erdei szamóca őshonos nálunk, és amellett, hogy finom, egészséges is, míg az indiai változat, viccesebb nevén pimpó, enyhén mérgező és szerencsére nincs is íze.
Életet adó piros 
 
Az erdei szamóca tehát hazai teremtmény, színei is magyarosak, de szerte Európában és Ázsiában is jelen van. A franciák már a 14. században tudatosan termesztették. Erdők mellett találkozunk vele, ahogy egyébként most már a hasonmásával is. Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz és nagyon ízletes. A rózsafélék családjába tartozik és az eper nemzetségbe, évelő növény. Áprilistól júliusig virágzik, virága hófehér, csodaszép. A csészelevele a gyümölcsre, azaz a termésre – ami hivatalosan csoportos aszmag – nem simul rá. A termés lefelé csüng és harsogó piros. Selymesen szőrös levelei vannak, melyek széle durván fűrészes.  
 
Enyhén mérgező piros 
 
Az indiai szamóca, azaz az indiai pimpó már közel sem őshonos nálunk, Dél- és Kelet-Ázsiában termett először, de ma már számos pontján megtalálható a világnak. Nálunk is akad a 19. század óta. A félárnyékos területeket szereti, vadon is terem, de dísznövénynek is használják. Szintén a rózsafélék családjába tartozik, a Potentilla nemzetségbe. Áprilistól szeptemberig virágzik, de sárgán, miképp a tök. A fellevelek – a szirmok alatti zöldek – túlnőnek a csészeleveleken. Termése nem csüng, hanem felfelé figyel. Ugyanúgy piros, viszont a magvacskái sokkal jobban kiállnak, mint ehető társán. Kicsit arra a műanyag, összenyomható, színes kutyajátékra emlékeztet – brutális, biztosan nem kóstolnám meg csak úgy, hirtelen ötlettől vezérelve. Ez a termés is aszmag, csak egymagvú, elhúsosodó. Semmi íze, vagy maximum savanykás, állaga pedig szivacsos, szerencsére e tulajdonságai miatt ritkán esznek belőle egyszerre nagy mennyiséget. Hashajtó. Nevelési, oktatási intézmények mellé ne ültessük, azért se, mert invazív faj, azaz gyorsan terjed és nehezen irtható. 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Szárítsd meg az erdei szamóca leveleit, majd tegyél egy csészébe két evőkanálnyit, és forrázd le 3 dl vízzel! Ez a tea enyhíti az emésztési problémákat és erősíti az immunrendszert. Ha a levelet leszedés után nem szárítod, hanem préseled, a belőle nyert anyag a bőrödnek segít a felfrissülésben, de először érdemes kipróbálni egy keveset a csuklón, nehogy allergiás reakciókat váltson ki az arcodon. A szamócából is készíthetsz pakolást (szintén lehet allergén), ha kibírod, hogy nem megeszed, hanem magadra kened. 


Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.