Kapor – A kevesebb több

Mindenki ismeri, lehet, hogy szinte naponta kapcsolatba kerülünk vele, mégsem nagyon veszünk róla tudomást. Bár ki tudja, beszéljek csak egyes szám első személyben! Ez a fűszer- és gyógynövény nagyon egészséges, de nagyon jellegzetes ízzel rendelkezik, sokan csak akkor szeretik, ha alig érzik meg az ételben – jogosan.
Mibe is teszünk kaprot? 
 
Végre valami, amit nem mindenbe… Nem is venné ki magát túl jól. A határozott ízű kapor frissen és szárítva is megjelenik a konyhában. Leginkább savanyúságok alapvető ízesítőeleme. Ott van a csemege uborkában, a savanyított káposztában, a zöld paradicsomban is. Kihagyhatatlan eleme a szépen nem fényképezhető, de finom tökfőzeléknek (ilyen fotót nem mutatunk, bizonyára mindenki ismeri), a kapros-túrós sütiknek, a töltött csirkének, a különlegesebb salátáknak, önteteknek és bizonyos leveseknek. Lehet, hogy annyira nem vagy oda az ízéért, ha az meghatározza az ételt, akkor érdemes kevesebbet használni belőle, úgy csak egy izgalmas felhangot ad, egy kis pluszt, de nem viszi el a show-t.  
 
Mit tesz a kapor belénk? 
 
A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C- és E-vitamint. Valamint – vigyázat, felkészülni! – vasat, kalciumot, pektint, rezet, magnéziumot, káliumot, cinket, mangánt, folsavat és rostot. Vasemberek leszünk tőle, na! Csak néhány jótékony hatást emelek ki: gyomor- és immunerősítő, baktériumölő, étvágyfokozó. Alkalmazható hasmenés, húgyúti fertőzés esetén. Szívkoszorúér-tágító, férfiaknak és nőknek is jó, persze más-más problémát old meg: nőknél a menstruációt erősítheti, férfiaknál pedig a merevedési reflexet. Előbbiből kiindulva, várandós hölgyek ne fogyasszák gyógynövényként, „várandós” urak viszont igen. Csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet. Természetes antidepresszáns.  
 
Honnan származik, és miképp néz ki? 
 
Bizonyos források szerint a Földközi-tenger mellől jött, mások pedig úgy vélik, hogy a Közel-Keletről épült be a világ sok-sok tájára. Nem hisszük, hogy kémkedik, bár Jane Goodall már megírta, hogy azért, mert nem halljuk, attól a növények még kommunikálnak egymással. Bár a virága sárga, tudjuk, hogy nem veszedelmes. Már az ókorban is ismerték, és akkoriban nagyon drága luxusterméknek számított – így együk a főzelékben! Elsősorban az emésztést segítő és a nyugtató hatása miatt alkalmazták.  
 
Egyéves növény, melynek gyenge gyökérrendszere van, így figyelni kell a felső talajréteg vízforgalmára. Érzékeny reagál a túlzásokra. Szára hengeres, merev, finoman barázdált. Maximum 60-140 centire nő, attól függően, hogy milyen környezeti hatások érik. A szárlevelek többszörösen szárnyasan szeldeltek – szép szavak és alliteráció –, a levélhüvely csúcsa kicsípett. Valóban csinos. A szár és az oldalhajtások végén ernyős virágzat található. 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Készíts cukkinis tócsit! Gyors, egészséges és finom. Reszeld le a cukkinit, és hozzá burgonyát, keverj a reszelékbe fokhagymát, tojást, lisztet, sót, borsot, kaprot, és süsd ki. Tálald tejföllel vagy majonézzel, vagy csak edd meg magában. A kapor teáját is fogyaszthatod, de módjával: vízhajtó, emésztést segítő, puffadást csökkentő, hányingert szüntető és álmatlanságot feloldó hatása van. 
 
 
Szálka Sarolta
2019.05.14
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.