The Great Globe

Budapest, aqb Project Space (AQB), május 18. - június 30.
Az aqb Project Space kiállításának kiindulópontját az 1851-ben, a londoni Leicester Square-en felállított 18 méter átmérőjű földgolyó – a Great Globe – adta, aminek belsejében a látogatók egy négyemeletes lépcsőszerkezeten felsétálva csodálhatták meg a méretarányos geográfiai jelenségeket, a glóbusz földrajzát.
Az aqb csoportos nemzetközi kiállításának fő motívuma a glóbusszal való találkozás dramaturgiája, amelyet az alkotások kortárs tapasztalatokon keresztül közvetítenek. Huszonegyedik századi, de gyakran történelmi perspektívájú szituációkban fogalmazzák meg a kérdéseket: mit jelent, amikor a saját környezetünkben fogadjuk be a „globálisat”? Milyen egyidejűségek, találkozási pontok, hálózatok jöhetnek létre távolságok között, illetve hogyan térképezhető fel ezeknek sajátos topográfiája? Hogyan tudjuk újraértelmezni a különböző történelmi, társadalmi, gazdasági jelenségeket a lokális tapasztalatokon keresztül? Hogyan viszonyuljunk az állandóan változó világhoz? Általánosságban: milyen látványt tár elénk ma a Föld? 
 
A szándékosan heterogén válogatás a nagyon személyes, performatív akcióktól, a kutatásalapú, távolságtartóbb, konceptuális munkákig terjed, amelyek a posztkolonializmus, a klímaváltozás, a világkereskedelem, a digitális kapitalizmus és a kibertér összetett jelenségeit vizsgálják és hozzák közelebb a különböző mozgásokra, áramlásokra, interakciókra fókuszálva.  
2019.05.20
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.