Az európai nemzeti parkok napja – május 24.

Több mint száz éve alakultak meg az első nemzeti parkok Európában, az első megnyitásának napján ünnepeljük meg őket, mégpedig pontosan 20 éve. Miért fontos ez a nap, miről is szól általában és itthon?
„A nemzeti park olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára; amely megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól; és amelyen lehetőség nyílik nemcsak tudományos, hanem oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is.” (Természetvédelmi Világszövetség) 
 
Mi volt az apropó? 
 
Svédországban hozták létre az első nemzeti parkokat a kontinensen 110 éve május 24-én, ráadásul egyszerre kilenc nyitotta meg a kapuit az északi országban. A nemzetközi szervezet neve EUROPARC Szövetség. Az ötletgazdák és a kivitelezők, fenntartók arra szeretnék felhívni az emberek figyelmét, hogy miért fontos törődni a természetes környezettel, annak védelmével, és hogy nagyon fontos ennek társadalmi elismerése és támogatása tettel és anyagiakkal. Ezen a napon, vagy e napnak a környékén számos park mutatja be a tevékenységét az érdeklődőknek, programokat szerveznek, hogy beleláthassunk mindennapi teendőikbe. 
 
Az is ide tartozik, hogy világviszonylatban már 1864-ben állami védelem alá vettek területeket. Hol máshol? Az USA-ban. Az Abraham Lincoln által aláírt törvény szerint állami tulajdonba került két terület, mely együttesen aztán a Yosemite Nemzeti Park nevet vette fel. 1872-ben pedig a híres Yellowstone Nemzeti Park is létrejött ebben a formában. 
 
Mi a helyzet itthon? 
 
Magyarországon tíz nemzeti park van. Mondjuk 1973. január 1-jén nyílt az első, itt megbicsaklik a kerek évfordulók sora, de a lényeg az, hogy a Hortobágyi volt az első a maga 82 000 hektáros méretével, majd követte őt a Kiskunsági, a Bükki, az Aggteleki, a Fertő-Hanság, a Duna-Dráva, a Körös-Maros, a Balaton-felvidéki, a Duna-Ipoly és az Őrségi. (A Szatmár-beregi Tájvédelmi Körzet a Hortobágyihoz tartozik.) 
 
Idei programötlet 
 
Ökoturisztikai és Természetvédelmi Konferenciát szerveznek idén közösen a nemzeti parkok igazgatóságai a Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében. Emellett a közönségnek is készülnek izgalmas programokkal földön és vízen, családoknak és egyedülállóknak, pároknak és különcöknek is. A május 27. és június 2. közötti héten ingyenesen vagy kedvezményes áron lehet részt venni a különböző eseményeken – parktól és programtól függően. A nyitóhétvégi nagyrendezvény – május 24–26-án – Lakitelek-Tőserdőn lesz „Muzsikál az erdő a hírös városban” címmel. 
Szálka Sarolta
2019.05.21
|
(8 kép)


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.