Kedvenc helyek

Rammstein: Rammstein

Megjelenés dátuma: 2019. május 17.
est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (1)
[ industrial / metal ] A stadionokat megtölteni képes zenekarok már rég nincsenek rákényszerítve, hogy három-négyévente stúdióba vonuljanak. Sőt, voltaképpen azzal sem vállalnak komolyabb kockázatot, ha ezt nyolc-tízévente teszik meg.
Más kérdés persze, hogy a naivabb rajongókban egy hasonló időtartamú nyaralás (a továbbiakban Chinese Democracy-hiátus) azt az illúziót keltheti, hogy a szóban forgó zenekar pályafutása újabb grandiózus mesterművét készül megjelentetni, mely minimum egyenértékű lesz a klasszikusokkal. És mit sem számít, hogy a tagok egy-másfél évtizeddel már meghaladták legkreatívabb korszakukat. Ez a Rammstein esetében a Muttertól a Rosenrot albumig volt tehető, de a 2009-es Liebe Ist Für Alle Da sem adhatott okot különösebb elégedetlenségre. Közben Till Lindermann is megjelentetett egy egészen pofás szólólemezt Skills In Pills címmel, ám a koncerteket és néhány kisebb projektet leszámítva a tagság nem igazán aktivizálta magát az elmúlt tíz évben. 
 

 
Ami pedig a visszatérést illeti, az albumcím és a borító több mint árulkodó, no de a Rammstein mindig is jó viszonyban volt az önirónia intézményével. Ami már negyedóra elteltével is egészen biztosan kijelenthető, hogy a zenekart egyetlen szándék NEM vezérelte az új dalok megírása során: mégpedig, hogy a legminimálisabb formában újradefiniálja önmagát. A kiégés vádjával azonban a legkevésbé sem illethetjük a Rammsteint, mégpedig azon egyszerű oknál fogva, hogy túlnyomó többségében erős dalok születettek. Pedig Lindermannék nem csináltak mást, mint összeillesztették a korábban csúcstechnológiával legyártott, masszív vasbetonpaneleket. Kiváltképp jó példa erre a Detuschland és a Radio, melyek a jól megszokott bájjal átitatott klipekkel tökéletes Rammstein-esszenciák.
 

 
A kórussal indító, pörgős Zeig Dich-ben a Feuer Frei döngölése köszön vissza. A Puppe ezzel szemben nem tipikus szerzemény, bár szövegvilágát tekintve nagyon is Lindermann: hősünk egy játék(?)baba lassú kivégzéséről értekezik olyan stílusban, mintha az amstetteni rém esti meséjét hallgatnánk. A Was Ich Liebe és az akusztikus Diamant és a Weit Weg hármasa némileg leülteti a lemezt, de a Tattoo és a Hallomann jóvoltából visszatér a lendület. 
 
A visszatérő albumot nehezen tudnánk korrektebben összegezni, minthogy velejéig Rammstein – ez pedig legnagyobb elismerésünk és kritikánk is vele kapcsolatban. 
 
Kiadó: Universal 
kirsch
2019.05.23
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.