Az első bástya – Pop-up kiállítás egy erődítmény rejtett kincsiről

Budapest, Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum, május 25. - október 31.
Az újonnan feltárt Erdélyi bástyát, valamint a török kori emberek életmódját bemutató időszaki kiállítás a Várban.
2018-ig rejtőzött a földben a budai Táncsics u. 9. szám alatt a Szapolyai János magyar király által építtetett, Erdélyi bástyának nevezett védelmi erődítmény és a falai közt elrejtett két éremkincslelet, valamint számtalan csodálatos tárgy, melyek a török kori emberek mindennapi életmódjáról mesélnek nekünk. A BTM Vármúzeumban bemutatott kiállítás fókuszában is e két, arany-és ezüstpénzekből álló kincslelet, fegyverek, teljesen épségben maradt lakatok, pipák és porcelánok állnak. 
 

A kiállítás a tárgyakon keresztül a török kori ember életmódjának olyan, a köztudatba nem került érdekességeit mutatja be, melyek meglepetésül szolgálhatnak a látogatók számára. Megismerhetjük például a kávézás és pipázás szokásának módjait, elterjedésük történetét, melyeket az oszmánok terjesztettek el Magyarországon. Számos érdekességet olvashatunk a fegyverekről, a két éremkincslelet pedig valóságos szenzáció, csakúgy, mint a szinte teljesen ép felvonóhidas kapu az összes tartozékával: bronz csigával, kapupántokkal, retesszel, nagyméretű lakattal és perselykővel együtt.  
 
2019.09.10
|
(7 kép)


Maija Astikainen: One-Dog Policy.
Budapest, Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház), 2019. november 21. - 2020. január 5.

Selyemút tükrében.
Budapest, Pesti Vigadó, 2019. november 20. - 2020. január 5.

Játék
Vasárnap WAMP! Egyedi termékek, találkozás a tervezőkkel, fesztiválhangulat vasárnap a Bálnában. @wampdesignfair #wampdesignfair #kezmuves #egyedi #dizajntaska #dizajnerruha #dizajnerekszer #nagyondizajn
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.