Az első bástya – Pop-up kiállítás egy erődítmény rejtett kincsiről

Budapest, Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum, május 25. - október 31.
Az újonnan feltárt Erdélyi bástyát, valamint az ásatás helyszínén gyűjtött leleteket bemutató időszaki régészeti kiállítás nyílt a Vár két helyszínén, a Budapesti Történeti Múzeumban és a Táncsics u. 9.-ben.
2018-ig rejtőzött a földben a budai Táncsics u. 9. szám alatt a Szapolyai János magyar király által építtetett, Erdélyi bástyának nevezett védelmi erődítmény és a falai közt elrejtett két éremkincslelet, valamint számtalan csodálatos tárgy, melyek a török kori emberek mindennapi életmódjáról mesélnek nekünk. A BTM Vármúzeumban bemutatott kiállítás fókuszában is e két, arany-és ezüstpénzekből álló kincslelet, fegyverek, teljesen épségben maradt lakatok, pipák és porcelánok állnak. 
 
A kiállítás a tárgyakon keresztül a török kori ember életmódjának olyan, a köztudatba nem került érdekességeit mutatja be, melyek meglepetésül szolgálhatnak a látogatók számára. Megismerhetjük például a kávézás és pipázás szokásának módjait, elterjedésük történetét, melyeket az oszmánok terjesztettek el Magyarországon. Számos érdekességet olvashatunk a fegyverekről, a két éremkincslelet pedig valóságos szenzáció, csakúgy, mint a szinte teljesen ép felvonóhidas kapu az összes tartozékával: bronz csigával, kapupántokkal, retesszel, nagyméretű lakattal és perselykővel együtt.  
 
2019.05.29
|
(8 kép)


Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Ma kerül a lelőhelyekre, tonnányi őszi programmal (és egy Brad Pitt interjúval!!!) Játékunk is folytatódik: fotózkodj Pesti Esttel, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőjegyeket adunk.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.