Kedvenc helyek

Bad Religion: Age Of Unreason

Megjelenés dátuma: 2019. május 3.
est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (2)
[ punk ] A 2013-as True North óta két fontos változás is történt a Bad Religion háza táján: az ősrobbanás óta a csapatban gitározó Greg Hetson mellett a punkszíntér egyik legjobb dobosa, Brooks Wackerman is dobbantott. És nem nehéz belegondolnunk, mekkorát változott a punkveteránok által képviselt irányvonal két hasonló kaliberű zenész távozása után.
A válasz helyes, az égvilágon semekkorát. A helyükre érkező Mike Dimkich (előzőleg The Cult) és Jamie Miller ugyanis nem vett részt a dalszerzésben, az Age Of Unreason szokás szerint a Greg Graffin-Brett Gurewitz páros munkája. (Brian Baker gitáros csupán egyetlen dalban tűnt fel társszerzőként.) A tavaly napvilágot látott a Kids Are Alt Right című szerzemény rock’n’rollos hangvétele még a rajongói keménymag körében sem aratott egyöntetű sikert, ám mint kiderült, az említett szerzemény csupán egyszeri kísérletezés eredménye volt.
 
A később napvilágot látott előzetes dalok már egy az egyben hozták a jól ismert Bad Religion-védjegyeket, ugyanakkor egy dolgot máris kizárhattunk a lemezzel kapcsolatban: hogy észveszejtő meglepetéseket tartogat majd, netán annyira tökéletes lesz, mint a Stranger Than Fiction óta semmi, ami kikerült a zenekar kezei közül. Az Age Of Unreason voltaképpen tökéletesen illik a Gurewitz visszatérése óta megkezdett sorba. Ugyanakkor egy hajszálnyit kevésbé tűnik erősnek, mint 2013-as elődje. 
 

 
Mint azt az album címe is előrevetíti, Graffin számára az amerikai és világpolitika éppen elegendő ihletet biztosított a szövegekhez, a dühösen pesszimista sorokhoz pedig ezúttal is azonnal rögzülő dallamok társultak. A lendületes Chaos From Within, a My Sanity, a kétlábdobos bevezetővel indító Paranoid Style és a címadó dal egyaránt tipikus Bad Religion-esszencia – ennél fogva képtelenség nem szeretni őket – a középtempós szerzemények viszont már nem mutatnak ennyire egységesen magas színvonalat. Míg pl. a Candidate lazább hangvétele ellenére is kitörölhetetlen darab, a Black Dog vagy a Lose Your Head régen legfeljebb kislemezek B-oldalára kerülhettek volna fel. 
 
A másik fájó pont az albummal kapcsolatban a polírozott hangzás, a True North jóval nyersebben és lendületesebben szólt. Ennek ellenére az Age Of Unreason kapcsán is elmondhatjuk a lebutított, mégis örökérvényű igazságot: lehet, hogy a Bad Religionnek csupán egyetlen dala van, az viszont kétségkívül jó. 
 
Kiadó: Epitaph 
kirsch
2019.06.01
|


Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.