„Picit szerelembe estek egymással” - Taron Egerton és Jamie Bell

Elton John és Bernie Taupin a popzenetörténet egyik legkreatívabb és legtermékenyebb dalszövegíró/zeneszerző párosa. A Rocketman című filmben Taron Egerton és Jamie Bell kelti őket életre.

Jamie Bell: 33 éves. Billy Elliotként ismerte meg a világ. Még sosem játszott Oscar-jelölt filmben.

 

Taron Egerton: 29 éves. A Kingsman filmekből ismerheted. Elton dalait a saját hangján énekli.

A Rocketman egy minden ízében különleges mozi. Ti hogy írnátok le? 
 
Egerton: A kiindulópontunk mindig is valami olyasmi volt, hogy ez egy hagyományos életrajzi mozi, amit időről időre megszakítanak musicales fantasybetétek. A film úgy kezdődik, hogy Elton John beköltözik a rehabra. Ezt csodásnak találtam, hiszen izgalmas, hogy egy mindenki által ismert és rajongott embert rögtön ennyire kiszolgáltatott, sebezhető helyzetben láthatunk. A rehabon aztán Elton végiggondolja az életét a gyerekkorától kezdve a Royal Academy of Musicban töltött éveken át egészen odáig, hogy rehabra kellett mennie.  
 
Mindannyiunk fejében másképp él Elton John. Hogy tudtátok kezelni ezt a hatalmas zenei örökséget? 
 
Egerton: Félelmetes volt. Mivel részben egy fantasy musicalről beszélünk, extra nyomást helyezett ránk, hogy énekelnünk kellett. Szerencsések voltunk, hogy Elton és David Furnish végig ott bábáskodott a projekt körül. Elton az elmúlt években nagylelkűen beavatott az élete részleteibe, és ami ennél is fontosabb, a barátjává fogadott.  
 
Bell: Az én helyzetem eléggé más volt. Bernie Taupin nevét ugyan még ismerik valamennyien, de azzal már ők is komoly gondban lennének, hogy mondjuk, egy fotó alapján felismerjék, vagy netán ráismerjenek a hangjára egy hangfelvétel alapján. Az én felelősségem teljesen más volt, mint Taroné. Én viszonylag szabadon dolgozhattam. Taronnak nem adatott meg ez a luxus. 
 
Hogyan írnátok le Elton és Bernie kapcsolatát? 
 
Egerton: Tisztelem Eltonban, hogy tudja magáról: nem túl jó szövegíró. Pedig egy olyan emberről beszélünk, aki az évek során sokat változott. Eleinte nagyon szerény fickó volt, mondhatni ártatlan és naiv. Amikor mesélt nekem erről a korszakáról pár történetet, alig akartam elhinni, hiszen ma már teljesen megváltozott ahhoz képest. Az egyik legfontosabb katalizátor az életében Bernie Taupin volt. Amikor először róla kérdeztem, valami olyasmit mondott, hogy „A kreatív oldalt leszámítva ő a bátyám, aki az életemben sosem adatott meg”. Mint kreatív partnerek, bizonyos értelemben picit szerelembe estek egymással. Kiegészítették egymást. A szövegek aztán kiegészültek a zenékkel, és pont az volt a csodálatos, hogy két teljesen más hátterű ember alkotott elképesztő dalokat. 
 
Bell: Nagyon izgalmas a munkamódszerük, mert soha nem voltak hajlandók egy szobában dolgozni. Bernie egyedül alkotja meg a szövegeket, amiket aztán átad Eltonnak, aki egy másik szobában egy zongora segítségével olyan dalokat ír belőlük, mint a Tiny Dancer vagy a Your Song. Eltonnak hihetetlen adottsága van ahhoz, hogy örömet adjon az embereknek. A fiam is szereti hallgatni őket, létezik a dalaiból babáknak szóló feldolgozás. Van valami öröm ezekben a dallamstruktúrákban. Színészként könnyű volt az úgynevezett másik felévé válnom, hiszen nagyra értékelem a munkásságát. Ráadásul Taron csodás fazon, jó volt együtt lógni a forgatáson. Bernie az egyetlen karakter a filmben, aki elejétől a végéig ugyanolyan marad. Ő a központi figura az életében, minden körülötte forog Elton számára. Azt hiszem, mindenkinek szüksége van egy olyan emberre az életében, akire mindig számíthat. 
 
Taron, hogy történt a fizikai átalakulásod Eltonná? 
 
Egerton: Próbáltam annyira hasonlítani rá, amennyire csak lehetséges. Minél idősebb volt a sztoriban, annál könnyebben játszottam őt. A megjelenésének nagyjából négy fázisa van a filmben. Van a nagyon fiatal, Buddy Holly-szemüveges, bilifrizurás, tinédzser Elton. Aztán jönnek a húszas évei LA-ben, amikor hosszú haja volt. Ezután a haj elkezdett kihullani, szóval a hajvonalamat kicsit feljebb borotváltam. A negyedik fázisban kaptam egy kopasz fejmaszkot, amin már tényleg csak néhány tincsnyi haj volt. Valahogy egy ilyen maszk totálisan megváltoztatja az embert: másképp kezdesz viselkedni és mozogni. A húszas évei vége felé a dolgok elkezdtek kicsúszni az irányítása alól. Segített, hogy tettünk egy rést a fogamba, és a frizurán is változtattunk, hogy minél távolabb kerülhessek magamtól. Egyfajta hibridet teremtettünk belőle és belőlem, ugyanis azért akad bennünk némi hasonlóság. Mármint én nem vagyok géniusz, de a neurózisaink és a bizonytalanságaink összekötnek minket. Extrém erősen és nagyon gyorsan tudok érzelmileg reagálni dolgokra, és ez Eltonban is megvan.  
 
Tulu/UIP-Duna Film
2019.06.03
|
(4 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.