Nagybányától Brassóig – erdélyi festők a Böhm-gyűjteményből

Gyula, Kohán-képtár, 2019. június 1. - augusztus 25.
Magyarországon ritkán látható festmények, a legjelentősebb magyar és szász vonatkozású magángyűjtemények közé sorolható kollekció érkezett a Németországban élő dr. Böhm József gyűjteményéből a gyulai Kohán Képtárba.
A többek között Ziffer Sándor, Perlrott Csaba Vilmos, Ferenczy Noémi, Tibor Ernő és Mattis Teutsch János neve fémjelezte gyűjtemény egyes darabjai a nemzetközi mezőnyből is kiemelkednek. A Böhm-gyűjtemény egyediségét az adja, hogy nem a magyar képzőművészet határterületeként gondol az erdélyi művészetre, ráadásul a térség nemzetiségeinek képzőművészetét sokszínűnek, mégis egységesnek mutatja be.  
 
A művek többsége a figuratív ábrázolás körébe tartozik, ezen belül inkább érzelemgazdag, expresszív megközelítésmóddal él, így nagyon sok átkötést találhatnak majd az érdeklődők a képek között. Neugeboren Henrik (Henri Nouveau) vagy Mattis Teutsch János konstruktív és lírai absztrakciója révén – ami jól kiegészíti a modern festészet expresszionizmusát – az elvontabb, a filozofikusabb művészetet kedvelők is megtalálhatják kedvenc stílusuk jegyeit a kiállításban. Kapunk válogatást nagybányai tájképekből is, de például Perlrott Csaba Vilmostól egy párizsi részlet, a Notre Dame-ábrázolás is látható lesz. 
 
A gyűjtemény alapjait id. Böhm József tette le az 1960-as évek elején, amikor Nagybányán élő nagybátyját koholt politikai vádak alapján letartóztatták, a tulajdonában lévő képeket pedig árverésre bocsátották. A Böhm házaspár a gyűjteményt igyekezett megmenteni a szétszóródástól.  
 
 
2019.06.17
|
(16 kép)


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.