Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái

Budapest, Műcsarnok, 2019. június 21. - szeptember 22.
Guillermo Kahlo, Frida Kahlo édesapja volt, aki 1890-ben, alig húszévesen vándorolt ki választott hazájába Németországból. Mexikóban fotográfus ikon vált, akinek munkásságát a nemzetközi fotóművészeti színtéren nagyra értékelik, itthon ugyanakkor még kevéssé ismerik.
A Műcsarnok Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái című tárlata az ő különleges felvételeiből válogat. A kiállítás időutazásra invitál Mexikóba: az 1900-as évek első három évtizedében készült fényképek izgalmas pillanatképek az ország gazdag, többféle kultúrából és tradícióból táplálkozó, sok évszázados építészeti örökségéről, másfelől az elmúlt századelőn felívelő monumentális mexikói építkezésekről. 
 
Guillermo Kahlo Mexikó klasszikus fotográfusa volt. Felvételeiből a dokumentumok hitelességével tárulnak elénk az ország történeti múltjának templomai és kolostorai. A világvárossá fejlődő Mexikóváros modern középületeinek és ipari létesítményeinek általa készített képei ugyanakkor az Új Tárgyilagosság fotográfiai szemléletmódjának szellemi rokonságában születtek. És talán az ő kamerája rögzítette legérzékenyebben Frida arcát, arcait. Számtalan fotó megszületésének részese volt maga Frida is, a 20. század emblematikus festőnője, akinek művészetére formáló hatással volt édesapja fényképészműhelyének titokzatos világa, laborkamrájának rejtélyes atmoszférája, Guillermo látványkomponálási módja, képi sűrítő és absztrakciós praxisa, néhány közös országjáró utazásuk élménye, a két művész egymást segítő, bensőséges kapcsolata. Frida országa nem pusztán Mexikó, hanem a sokrétű apai örökség is. (Medve Mihály, a kiállítás kurátora) 
2019.06.24
|
(5 kép)


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.