Szarvasagancs szemvédőből lett trendi kiegészítő – a napszemüveg

Az emberek által ilyen-olyan okkal hordott eszközből előbb-utóbb divat lesz. Nem akarom elviccelni a dolgot, de szerintem úgy vagyunk vele, hogy ha már fel kell venni, nézzen ki valahogy, legyen stílusa, és még az sem rossz, ha utánozni kezdenek.
Régen a ruha is csak funkcionális dolog volt, védett a hidegtől, homoktól, fénytől. Ma a divat alapeleme. Aztán jöttek a fejfedők, amik szintén védtek a környezeti hatások ellen, később pedig ebből is trendi darabokat alkottak meg tervezők egészen odáig, hogy szinte lehetetlen kényelmesen hordani némelyiket, mert a funkcióról az extravaganciára helyeződött a hangsúly. Napszemüvegben is találunk egészen furát, de nézzük meg, hogyan alakult ki ez a hasznos és viselőjét öltöztető objektum. 
 
A kezdetek kezdetén 
 
A napszemüveg is hiánypótló, egészséget – főleg a szemet – védő használati tárgyként született meg valamikor réges-régen az eszkimóknál – állítólag. Kellett nekik, ugyanis ott fenn északon akkor még sokkal több hó volt, és ahogy ma is, vakított. Óvni akarták a szemüket, hát szarvasagancsból faragtak maguknak egy csíkot, amin még két csíkot kivájtak, tehát csupán a két résen lehetett kilátni, viszont így sokkal kevesebb fény bombázta a szemüket. Ma ennek mintájára készülnek modern változatok is. 
 
Eleinte bőrrel rögzítették a fejükön az eszközt, mert még nem jöttek rá, hogy a füleink mennyire jó kis akasztónak való testrészek. Így azért még nem volt annyira könnyen hordható, inkább olyan volt, mint a méhésznek a méhészmaszk. Szükséges rossznak volt mondható. Más források a kínaiakhoz kötik a napszemüveg kitalálását, de valószínűsíthető, hogy ők inkább mágikus erővel ruházták fel annak viselőjét, nem annyira napvédő szereppel bírt. Aztán az idők haladtával ott is bizonyára felismerték előnyeit, mint jó néhány kilométerrel arrébb. 
 
Sok-sok évvel később 
 
1982 (forrás: Fortepan/Urbán Tamás)
1982 (forrás: Fortepan/Urbán Tamás)
A római katonák körében lett népszerű és fontos a napszemcsi elődje – legalábbis róluk vannak információink. Védeni kellett a látószervüket, mivel forró, napsütéses tájakon meneteltek nem kevés időt. De Néró, a híres-hírhedt császár is rájött, vagy valaki rávezette, hogy ha csiszolt smaragddarabon keresztül nézi az Arénában a „meccset”, akkor egyrészt jobban látja, másrészt a szeme sem ég ki és fájdul meg. Arról is tudunk, hogy a X. században az arabok is óva intették társaikat a napba nézéstől, annak elég hamar érzékelhető káros hatásai miatt.  
 
Néhány évszázaddal később 
 
Úgy az 1700-as évektől lettek egyre népszerűbbek a monoklik, okulárék, melyekkel a látás élességét javították, de hatással lehettek a napszemüveg formájának változására is. Hiszen egyre könnyebb volt használni azt, nem kellett már a kalapra erősíteni, vagy a fejre kötözni. A múlt század elején jelentek meg végre a csiszolt, színezett lencsék, és a maira hasonlító forma. És ahogy a római császárok idejében, most is a hadsereg körében lett először népszerű, ugyanis a II. Világháborúban az amerikai pilóták számára szereztek be ilyen találmányokat nagy számban. Először csak az ő körükben, aztán szerte a világon divattá vált a színes lencséjű okuláré. Filmvásznon először James Dean jelent meg menő napszemüvegben, onnantól aztán nem volt megállás. 
 
Számos haszna van 
 
A napszemüveg tehát nem egy divathóbort, ha vásárláskor odafigyelsz arra, hogy UV-szűrős terméket vegyél, amely kényelmesen fekszik arcodra. Főleg az UVB sugarakkal kell vigyázni, ebben a hőségben már a kalap is elkel, és már nem kell kívülről rákötöznöd a szemcsődet. Rengeteg keret, lencseszín, és egyéb lehetőség áll rendelkezésedre. Funkció szerint – a teljesség igénye nélkül – választhatsz motoros, biciklis, sí-, túrázó, repülős vagy szimplán divatszemüveget.
 
Forma és stíl szerint pedig lehet oversize, négyszögletes, vastagkeretes, fémkeretes, kerek (John Lennont ne felejtsük el!), macskaszemforma, mint Dollyé, széles és lapos jampecos, mint anno Fenyő Miklósé, csillagforma Elton John után, csicsás-strasszos vagy elegáns, letisztult. És még, amit nem győztem felsorolni. Johnny Depp egyébként színezett, védő kontaklencsét használt A Karib-tenger kalózai című film forgatásán, amikor tűző napfényben vették a jelenteket azért, hogy lássuk minden lében kanál, olykor szúrós, olykor vonzó tekintetét. 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Viselj olyan napszemüveget, ami tényleg véd az UVB-sugaraktól, mert hosszú távon jól jársz vele, ha drágább is. Aztán villoghatsz benne, de el is tudsz mögé bújni, vagy titokzatosan szemlélődhetsz a strandon. Persze még hajráfnak is jó tud lenni, csak akkor tartózkodj a hirtelen mozdulatoktól, ugyanis akkor repül fejedről a minőségi termék.  
 
 
Szálka Sarolta
2019.06.24
|
(27 kép)


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.