Kedvenc helyek

Régen minden jobb volt? – Nyári slágercunami (1991)

1991 – Megkezdődik, majd véget ér az öbölháború, és felbomlik a Szovjetunió. A magyar lakosság továbbra sem tudja, mi az a MÜSZI, viszont két alapvetően szörnyűséges tévhitben él: 1.: a Família KFT vicces; 2.: a nyári popzenei felhozatal fényévekkel minőségibb, mint a 80-as években volt.
David Hasselhoff: Do The Limbo Dance 
 
Hogy David Hasselhoff kinek a bíztatására ragadott először mikrofont, már sosem fogjuk megtudni. (Vélhetőleg ugyanazon rosszakaró áll a háttérben, akinek hatására a színészi karriert választotta.) Szerencsére a Karib-térség országai harcászati szempontból gyenge országok, így az iménti kulturális szőnyegbombázásra válaszcsapásként legfeljebb kereskedelmi embargót rendelhettek volna el az Egyesült Államok ellen. A Hoff mellszőrprizmája által megtört egzotikus napfény azonnali D-vitamin túladagolást okoz, legalábbis tünetei (gyomorpanaszok, hányás) kísértetiesen hasonlóak. 
 

 
 
Marky Mark And The Funky Bunch: Good Vibrations 
 
Kevés kínosabb érzés van annál, mint amikor a fater lejátssza azt az iskolai farsangon készült videofelvételt, melyen Rapülők-számokra tátogtunk rá hátracsapott baseballsapkában és hegesztőszemüvegben. Nos, Mark Wahlberg is hajszál híján ugyanezt művelte, csak éppen Marky Mark művésznéven, jóval nagyobb nyilvánosság előtt. (Ráadásul nála súlyosbító tényezőként ott a New Kids On The Blockban eltöltött idő is.) Mi viszont – ennek ellenére/éppen ezért – nagyon is szimpatizátunk vele. Annyira persze nem, hogy ceruza helyett a walkmannel pörgessük vissza a kazettát ehhez a nyári slágerhez, újra és újra. 
 

 
 
Right Said Fred: I’m Too Sexy 
 
Vajon mivel foglalkoztak a Rippel fivérek sportkarrierjük elindítása előtt? A szóban forgó videó megadja a választ – gondolhatnánk naivan, annál is inkább mert manapság már csak a trash-popban jártas falu öregei emlékeznek a Right Said Fredre. A brit duó ezzel a slágerrel robbant be a popmezőnybe 1991 júliusában, az I’m Too Sexy pedig csakhamar elmaradhatatlan himnusszá vált olyan összejöveteleken, ahol a YMCA-t vagy az I Will Survive-ot már túl elcsépeltnek ítélték.  
 
 
 
DJ Jazzy Jeff & Fresh Prince: Summertime 
 
Míg Magyarországon a 90-es évek elején Kovács Ákos néven is lehetett popkarriert csinálni, addig a tengerentúlon mindez Will Smith néven kissé trükkösebb mutatványnak bizonyult volna. Így a Fresh Prince Of Bell Air (magyar bravúrfordításban: Kaliforniába jöttem) című sitcom jóvoltából az illetőt Fresh Prince néven ismerte meg a popszakma. Mellesleg a Summertime egy teljesen vállalható nyári sláger, Will Smith pedig már akkoriban is jóval meggyőzőbben rappelt, mint a szintis csávó a Dupla Kávéból. 
 
 
 
2 Unlimited: Get Ready For This 
 
1991-ben még nem volt Bravo magazin Magyarországon, az MTV-t is csupán crossbar telefonközponttal rendelkező településeken lehetett fogni. (A kérdés adott: hogy létezhetett egyáltalán élet ilyen körülmények között?) Így a 2Unlimited kapcsán sem merült fel, hogy egy év múlva kistérségi pajtadiszkók tucatjaiban helyeznek kilátásba verést a DJ-nek, amennyiben ignorálja a duó szerzeményeit. Mindenesetre 1991 nyarán ez a szerzemény már megbízható előfutára volt a dancefloorcunaminak, illetve a két évtizeddel későbbi Total Dance fesztiváloknak.  
 

 
kirsch
2019.06.26
|


Játék
Jamie Lee Curtis visszatér ikonikus szerepében, hogy még egyszer utoljára szembeszálljon Michael Myersszel, az álarcos alakkal, aki azóta kísérti, amióta éppen hogy sikerült elmenekülnie előle egy halloweeni mészárláskor, négy évtizeddel ezelőtt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.