Kedvenc helyek

Régen minden jobb volt? – Nyári slágercunami (1991)

1991 – Megkezdődik, majd véget ér az öbölháború, és felbomlik a Szovjetunió. A magyar lakosság továbbra sem tudja, mi az a MÜSZI, viszont két alapvetően szörnyűséges tévhitben él: 1.: a Família KFT vicces; 2.: a nyári popzenei felhozatal fényévekkel minőségibb, mint a 80-as években volt.
David Hasselhoff: Do The Limbo Dance 
 
Hogy David Hasselhoff kinek a bíztatására ragadott először mikrofont, már sosem fogjuk megtudni. (Vélhetőleg ugyanazon rosszakaró áll a háttérben, akinek hatására a színészi karriert választotta.) Szerencsére a Karib-térség országai harcászati szempontból gyenge országok, így az iménti kulturális szőnyegbombázásra válaszcsapásként legfeljebb kereskedelmi embargót rendelhettek volna el az Egyesült Államok ellen. A Hoff mellszőrprizmája által megtört egzotikus napfény azonnali D-vitamin túladagolást okoz, legalábbis tünetei (gyomorpanaszok, hányás) kísértetiesen hasonlóak. 
 

 
 
Marky Mark And The Funky Bunch: Good Vibrations 
 
Kevés kínosabb érzés van annál, mint amikor a fater lejátssza azt az iskolai farsangon készült videofelvételt, melyen Rapülők-számokra tátogtunk rá hátracsapott baseballsapkában és hegesztőszemüvegben. Nos, Mark Wahlberg is hajszál híján ugyanezt művelte, csak éppen Marky Mark művésznéven, jóval nagyobb nyilvánosság előtt. (Ráadásul nála súlyosbító tényezőként ott a New Kids On The Blockban eltöltött idő is.) Mi viszont – ennek ellenére/éppen ezért – nagyon is szimpatizátunk vele. Annyira persze nem, hogy ceruza helyett a walkmannel pörgessük vissza a kazettát ehhez a nyári slágerhez, újra és újra. 
 

 
 
Right Said Fred: I’m Too Sexy 
 
Vajon mivel foglalkoztak a Rippel fivérek sportkarrierjük elindítása előtt? A szóban forgó videó megadja a választ – gondolhatnánk naivan, annál is inkább mert manapság már csak a trash-popban jártas falu öregei emlékeznek a Right Said Fredre. A brit duó ezzel a slágerrel robbant be a popmezőnybe 1991 júliusában, az I’m Too Sexy pedig csakhamar elmaradhatatlan himnusszá vált olyan összejöveteleken, ahol a YMCA-t vagy az I Will Survive-ot már túl elcsépeltnek ítélték.  
 
 
 
DJ Jazzy Jeff & Fresh Prince: Summertime 
 
Míg Magyarországon a 90-es évek elején Kovács Ákos néven is lehetett popkarriert csinálni, addig a tengerentúlon mindez Will Smith néven kissé trükkösebb mutatványnak bizonyult volna. Így a Fresh Prince Of Bell Air (magyar bravúrfordításban: Kaliforniába jöttem) című sitcom jóvoltából az illetőt Fresh Prince néven ismerte meg a popszakma. Mellesleg a Summertime egy teljesen vállalható nyári sláger, Will Smith pedig már akkoriban is jóval meggyőzőbben rappelt, mint a szintis csávó a Dupla Kávéból. 
 
 
 
2 Unlimited: Get Ready For This 
 
1991-ben még nem volt Bravo magazin Magyarországon, az MTV-t is csupán crossbar telefonközponttal rendelkező településeken lehetett fogni. (A kérdés adott: hogy létezhetett egyáltalán élet ilyen körülmények között?) Így a 2Unlimited kapcsán sem merült fel, hogy egy év múlva kistérségi pajtadiszkók tucatjaiban helyeznek kilátásba verést a DJ-nek, amennyiben ignorálja a duó szerzeményeit. Mindenesetre 1991 nyarán ez a szerzemény már megbízható előfutára volt a dancefloorcunaminak, illetve a két évtizeddel későbbi Total Dance fesztiváloknak.  
 

 
kirsch
2019.06.26
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.