Kedvenc helyek

Régen minden jobb volt? – Nyári slágercunami (1992)

1992 - „Mennyé má’ ki a levegőre, begyöpösödik az agyad a sok hülye videokliptől! Engem a te korodban furkósbottal kellett bezavarni a házba!” – valahogy így hangzott a fater unásig ismert nagymonológja ’92 nyarán. A mi válaszunk pedig így: „Könnyen beszélsz, a Rákosi-korszakban nem volt MTV.”
Shabba Ranks: Mr. Loverman 
 
A szóban forgó emblematikus nyári sláger hatására anno két létfontosságú kérdés fogalmazódott meg a magyar lakosság fejében: ki az a Csaba, akit a refrént éneklő hölgy rendszeresen felemleget, a fiatalember pedig miért rappel úgy, mintha meggybefőttel gargarizálna? Hiába, a ragga ekkoriban még jobbára ismeretlen fogalom volt, Shabba Ranks pedig ismeretlen előadó. Ez utóbbi tényező az évek során sem változott számottevően, de azért az MTV-korszak gyermekei szívükben őrzik emlékét. 
 

 
Jon Secada: Just Another Day 
 
A neves drogbáró, Pablo Escobar egy kertipartin Enrique Iglesias-hasonmásversenyt rendezett, majd az első helyezettnek pedig csekély tehetsége ellenére is világraszóló popkarriert ígért – valahogy így indulhatott Jon Secada karrierje. Ám a jó Pablo 1993-ban elhalálozott ólommérgezésben, így az MTV szerkesztői már röhögve csapták le a kagylót, valahányszor egy telefonáló Jon Secada-slágereket akart rájuk tukmálni. Illetve csapták volna, ha a „Jon Secada-sláger” szóösszetételt lehetett volna többes számban értelmezni. 
 
 
 
Boyz II Men: End Of The Road 
 
A 90-es évek elején a menedzserek újra felismerték a bugyinedvesítő fiúcsapatokban lévő lehetőségeket, bár a Boyz II Men tagságát elnézve a fizimiska igencsak másodlagos tényezőnek bizonyulhatott. (Különösen igaz ez a spoken word betétért felelős fiatal Morgan Freemanre.) A lényegen azonban mindez mit sem változtat, a szóban forgó (egy)nyári slágert képtelenség volt végighallgatni fogászati nyálelszívó készülék bevetése nélkül. 
 

 
Snap: Rhythm Is A Dancer 
 
1992-ben a dancefloor műfaj tankelhárítóval tört be a hazai lakosság nappalijába, ám tudatalattijukban jóval bestiálisabb munkát végzett. Szerencsére ekkoriban az angoltudás még a jelenleginél is kisebb méterű gyerekcipőben járt, így viszonylag kevesen tudták lefordítani Turbo B. rapbetétjének legéletellenesebb sorait: „I’m serious as a cancer, when I say rhythym is a dancer.” Pár évvel később aztán a Hop Hop Boyz és az UFO hasonló soraival immár magyar nyelven gondoskodott róla, hogy a demencia ne csupán az idősek kiváltsága legyen. 
 

 
Ugly Kid Joe: Everything About You 
 
Az Ugly Kid Joe bizonyos értelemben a leghálátlanabb sorsú zenekarok egyike volt: a hithű metálarcoknak túl mainstreamek voltak, a divatarcok pedig nem tartották elég kommersznek őket. Ugyanakkor objektíven nézve lehetetlen volt nem szeretni egy olyan zenekart, mely debütáló videójában guminőket reptetett, és a nyári nyáltenger kellős közepén az I hate everything about you refrénnel bírt előrukkolni. (A zenekar mellesleg nem egész két hete gyalulta le a szimpatizánsok fejét a Volt Fesztiválon – és ebben semmi túlzás nincs.) 
 

 
kirsch
2019.07.03
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.